Ok, pa še malo o izbiri banke. Evo direktno: izbral sem šparkaso, ker:
* imajo ~20x višje obresti (stopnja progresivna glede na stanje) na vpogled kot pri Moji banki: 2% prot 0,1%
* imajo "vse zastonj" (ni provizij na položnice pri EB, ni provizij na bankomatih kjerkoli v evroobmočju, ni članarin na master card...)
* ne vem, ali so pri EB kompatibilni s pingvini (tole zna biti zame hud udarec, podatka pa nikjer, niti demo banke nimajo)
Od česa le pa potem živijo (saj so naložbe pri plasiranju denarja zadnje leto so bolj švoh)?
Potek:
1. teden:
1. dan, grem na informativni razgovor in poberem obrazce za potrditev v podjetju
2. dan, prinesem izpolnjene obrazce v upanju, da bomo odprli račun, me odslovijo s pojasnilom, da za to rabijo čas
4. dan, pridem na podpis pogodb za račun, opazijo, da mi niso pripravili EB in mastercard. Pozabili so mi naročiti, da prinesem zadnjo plačno listo
5. dan, prinesem plačno listo, uredimo še MC, dobim številko računa na papirju za v podjetje.
Ves čas smo govorili, da bodo vse zadeve brez provizij (našteto zgoraj), odprejo mi pa navaden osebni račun, saj je po besedah osebne svetovalke (tako zdaj imenujejo uslužbenke za šalterjem) razlika med navadnim in plus računom le v mesečni članarini in višini limita.
Meni limit (dovoljeno negativno stanje ni pomemben), zato so mi pripravili navaden račun.
Med vikendom sem imel očitno slab občutek in šesti čut, pa sem šel brat njihov cenik. Tam piše, da na navadnem računu provizije in članarine so, na plus računu pa ne. Ups!?!?
2. teden:
* grem v banko pojasnit, da je prišlo do pomote, saj želim račun brez provizij in članarin
* napišejo vlogo za "spremembo produkta"
* spet rabijo čas in so dejali, da me bodo obvestili, kdaj naj pridem na podpis novih pogodb (stare niso več dobre).
* pojasnili so mi, da moram počakati na prve kartice za navaden račun, da jih bodo blokirali in zaprli račun
* potem mi bodo odpli nov račun z novo številko in novimi karticami
(če pomislim, da lahko svojo tel. številko prenašaš med operaterji, v banki pa niti v okviru iste banke ne morejo št. računa
)
Zdaj me je najbolj strah, da mi bodo zaračunali:
* članarino za MC za navaden račun
* blokiranje kartic
* zapiranje računa
* 2x odpiranje EB
Sicer sem danes vprašal, koliko me bo vse to stalo, pa so po nekaj sekundnem premisleku odgovorili, da NIČ.
Me res zanima. Če bo vsaj to držalo, pa res kapo dol.