Prijava  |  Nov uporabnik   |   E-pošta
Zunanji ministeh Melita Jankovič Ljudmila Janša Nagradna igra!
Ehjavec ima
vse pothebne kahaktehistike
Zanimiva opozicijska kombinatorika Zanimiva ministrska kombinatorika Janšo se vidi, Erjavca tudi, kje so pa ostali trije?

Hyde-Park.si

Trdo delo
Odrekanje
Preživetje v 2012

Srečanje z medvedom

Zadnje sporočilo 09-02-2011 20:11 by FerdoX. 171 odgovorov.
Stran 1 od 18 (172 vrstic) 1 2 3 4 5 Naprej > ... Konec »
Sort Posts: Nazaj Naprej
  • 03-18-2010 10:39

Srečanje z medvedom

Zavod za gozdove Slovenije je pripravil odličen dokument, kjer na kratko opiše delovanje in obnašanje medvedov pri nas ter svetuje kako se jih izogibati, odnosno opozarjati na svojo prisotnost tako, da ne pride do srečanja iz oči v oči. Silence je imela prav, ko je rekla, da je treba med pohodi čimbolj ropotati, kašljati, glasno hoditi in celo prepevati pohodniške pesmi. Ko medved sliši človeka, se v glavnem umakne, torej se v večini primerov sploh ne ve, da je kak medved bil v bližini (razen po odtisih v blatu).

Evo link, tam je tudi PDF z detaljnejšim in prijetnim ter poučnim branjem:
    http://www.life.zgs.gov.si/content.php?menu=27,3,0&content=30

Na sliki: medvedka in njeni trije mladiči prijazno pozirajo fotografom.Tko je in nič drugač!

• 03-18-2010 10:59 In reply to

Re: Srečanje z medvedom

Jaz osebno ne maram medvedov. Včasih je bilo fino, ko so bili samo na notranjskem, pol so se pa razpasli celo že na Kras.
    Enostavno ne maram, da se moram celo po sprehodu po domači hosti v zadnjem desetletju in pol ukvarjati s strategijo, kako se ogniti srečanju z medvedom. Pa nisem nek nasprotnik in sovražnik živali, ampak....... enostavno so se preveč razpasli, that's it.
    Letos so rekli, da jih vodo postrelili 70 - premalo, za moje pojme.
    Kdo ima prednost pri bivanju v tej državi - ljudje ali medvedi ? Ok, lahko filozofiramo, da smo se ljudje naselili šele v zadnjih tisdočletjih v Evropi, medvedje so bili pa že prej, pa bla bla bla. Ampak če tko razmišljamo, se moramo vsi začeti umikati enoceličarjem in algam.
    In da, prihajao že čisto na rob vasi. Starejši ljudje pravijo, da jih pred 90. letom ni bilo na kraški konec sploh.

BTW: medvedovo meso je odlično, mmmmm Razigran veseljak

• 03-18-2010 11:09 In reply to

No, ampak saj ne ogrožajo preveč? Recimo kokoši, ovce, bizone. Jaz sem letos poleti videval kar nekaj krav na Pokljuki, bile so obdane samo z električnim pastirjem, in če bi se te govedi želel polastiti medved, ne bi po mojem imel prav nobenih težav, da pride do poštenega kosa govedine.Tko je in nič drugač!

• 03-18-2010 11:19 In reply to

• BOBI
    • Top 25 Contributor
    • Pridružen/a dne 02-18-2007
    • FORT BONES
    • Objav 2.344

V našem evropskem prostoru je dejansko tako, da je anormna količina medvedov skoncetrirana na področju Slovenije in Hrvaške, ostali predeli balkana pa jim niso več zanimivi. Po ostalih državah Evrope, pa medveda dejansko ni več, čeprav je veliko promernih terenov. Medvede bi morali razseliti po območjih Evrope in menim da je rjavi medved dejansko problem ne samo nas, ampak celotne unije. Dokler pa se to ne uredi, pa je odstrel nujen, saj v nasprotnem primeru se ruši ravnotežje, tako med živalskimi vrstami, kot z podrastjem.

Problem lahko gledamo tudi drugače, v naprej in to je da se lahko dejansko zgodi, da pride do kake belezenske epidemije na našem terenu in medved bo čez noč postal ogrožena vrsta, ker se koncentrirajo samo na enem območju. Rešitev je razselitev in nič drugega. 

• 03-18-2010 11:38 In reply to

Tudi razselitev po Evropi je dobra rešitev. Kar vse naj strpajo na vlak pa v Bruselj.
    Al pa, da tam ne bodo preveč skoncetrirani, še vsakemu strašnemu zagovorniku pravic živali po enega na domačo dvorišče, pa jih lahko v živo občuduje.
    Jaka pa Meta naj v Lj ZOO ostaneta, ostale bi pa lahko kar prodajali posameznim državam. Bi z nečim lahko štadion financirali. Na na na, na na na!

• 03-18-2010 11:42 In reply to

• Silence
    • Top 10 Contributor
    • Pridružen/a dne 02-24-2007
    • Kmetica z 255 hektari leče u Radovni
    • Objav 11.043

Tahnksgod za tole, si mislu da kr neki tupim, vidim.HaE ROTL!   Sliši in zavoha te. Skratka verjetnost, da ti ga rata srečati je tko minimalna, da ni omembe vredna. No, a bos zdej končno upal na Vrtaško, Nimdič? App Kewl

Kramergerjev Ivan, ti si le preberi tole, ti bo več kot očitno zelo koristilo. U bistvu je zate to branje obvezno. Profesor DSmile Pa rajš se klopov boj, kot medvedov, bo strah vsaj upravičen. Tko je in nič drugač!

Jest bi ga pa rada u Naravi vidla ... Me speak, you listen Pa mislim, da sem že maljonkrat povedala, da me bo prej strah po Močvari šetati, kot po gmajni (ponoči ali pa podnevi, med medvedi, volkovi, strupenjačami  ...) App

• 03-18-2010 11:45 In reply to

• Silence
    • Top 10 Contributor
    • Objav 11.043

Ivan Kramberger:

Tudi razselitev po Evropi je dobra rešitev. Kar vse naj strpajo na vlak pa v Bruselj.
    Al pa, da tam ne bodo preveč skoncetrirani, še vsakemu strašnemu zagovorniku pravic živali po enega na domačo dvorišče, pa jih lahko v živo občuduje.
    Jaka pa Meta naj v Lj ZOO ostaneta, ostale bi pa lahko kar prodajali posameznim državam. Bi z nečim lahko štadion financirali. Na na na, na na na!

Angry Dej ne nor, prosim no. Jojprejoj  Medved mora ostati v MLDH!! Tko je in nič drugač! Razselitev itak, ma ne pa vse izgnat - buhpomagi Ivanček. Jojprejoj

Če bi se pa to dalo s kuhinjskimi molji narest, sem pa koj za. Razigran veseljak DSmile

• 03-18-2010 11:48 In reply to

Ivan Kramberger:

Ja, za evropske poslance in v evropsko komisijo. HaE

"Izročilo Čebin oziroma temeljna načela čebinskega manifesta so ostala aktualna tudi danes. Mislim namreč, da smo soglasno ugotovili, da je čebinski manifest pomenil zakoličenje tiste poti KPS, ki je ostala v bistvu nespremenjena do danes."
    (dr. Dušan Nećak, slowenistanski zgodovinar)
  • 03-18-2010 12:02 In reply to

Silence:

Tahnksgod za tole, si mislu da kr neki tupim, vidim.HaE ROTL!   Sliši in zavoha te. Skratka verjetnost, da ti ga rata srečati je tko minimalna, da ni omembe vredna. No, a bos zdej končno upal na Vrtaško, Nimdič? App Kewl

Ja, sam je še vedno nevarnost, da piha veter v kontra smer (od medveda proti pohodniku) in zato ne sliši pohodnika.Haaa?! HaE Srs
  • 03-18-2010 13:08 In reply to

• Silence
    • Top 10 Contributor
    • Objav 11.043

Sliši, sliši, če zadosti galamiš. Sploh pa u zaresni gmajni nikoli ne more tolk pihati, da te res ne bi slišal. Šelestenje krošenj pa vsaka palčka na kero stopiš in jo zlomiš, preglasi. Srs Sicer pa zdej veš, da je fajn, če si kako v stilu: "Jaz pa pojdem in zasejem, dobro voljo .. ." zapoješ po poti.Kewl App  Sevede lohka tolk piha veter, da ruva drevesa, samo to so strma pobočja in v takem neurju tebe ziher ni u gmajni. Pa tud medved se v takem ne šeta naokoli. Tko je in nič drugač!

Kdaj torej pade Vrtaška? Anything! Double Yeah!

Stran 1 od 18 (172 vrstic) 1 2 3 4 5 Naprej > ... Konec »
Hyde-Park.si, vsa vsebina pridržana (c) 2007-2012. Ustanovljeno 18.2.2007 ob 18:00.