Prijava  |  Nov uporabnik   |   E-pošta
Travniška solata Talin, Estonija Maroko 2010/11 Nokia Lumia 900
Solatni krožnik
iz travniških
rastlin
Službeni obisk najmlajše članice Evrocone Puščavska avantura in uživancija Sedaj na voljo že za $100
pri AT&T (USA)

Hyde-Park.si

LEČA je uradna hrana tega foruma

Bodi sam svoj (Kranjec, Gaspari, Križanič, Mencinger...)

Zadnje sporočilo 02-11-2011 6:14 by Whatmeworry. 68 odgovorov.
Stran 1 od 7 (69 vrstic) 1 2 3 4 5 Naprej > ... Konec »
Sort Posts: Nazaj Naprej
  • 02-01-2011 14:20

Bodi sam svoj (Kranjec, Gaspari, Križanič, Mencinger...)

Pa se pejmo mal makroekonomijo in monetarno politiko

http://www.bsi.si/publikacije-in-raziskave.asp?MapaId=1109

Če že nisi dober zgled, bodi vsaj grozno opozorilo!
  • 02-01-2011 14:44 In reply to

Re: Bodi sam svoj (Kranjec, Gaspari, Križanič, Mencinger...)

Kul, ful dobr.

Civilization, Sim city in ostale strateške igre so nula v primerjavi s tem ! 2 Thumbs!

• 02-02-2011 9:02 In reply to

Jaz ne zastopim te igre.
    Svetovalci ti pravijo, da moraš držati inflacijo malo pod 2 %, ker da se takrat "gospodarstvo lepo kuha in ne kipi".

Moj cilj je imeti inflacijo na 0 % (ohranjaš vrednost denarja) in brezposelnost čimbližje 0 %. Pa mi vedno nekam zbezlja vse skupaj.

A jaz česa ne razumem ? Zakaj je CILJ centralne banke imeti inflacijo skoraj 2 % ? Zakaj je njihov cilj (ECB), da je 100 € v mojem žepu konec leta vrednih samo še 98 € ?

• 02-02-2011 9:15 In reply to

Inflacija je do neke mere vzpodbuda gospodarstvu.

Če se zavedaš, da bo tvoj denar vreden manj, ga boš raje potrošil zdaj.

Če si pa aktiven gospodarstvenik, boš ves čas po malem poizkušal, če se s tvojimi proizvodi morda da od potrošnikov stisniti kakšna kinta več. giggle Oziroma, če ti gre dobro, se boš spraševal, ali je vredno toliko delati. raje malo navijemo cene, se otresemo slabših kupcev (delamo manj), zaslužimo ne toliko manj VryE.

Deflacija je hujši problem. Čez eno leto bo vse ceneje, dajmo počakat. Kdo bo pa kupoval in trošil (ter s tem podpiral proizvodnjo/gospodarstvo) zdaj?

Za igro sem si do zdaj vzel samo pol minute. Meni je gospodarstvo zavrelo, brezposelnost padla proti nič, inflacija pa šla proti 10%. Eeek!

• 02-02-2011 9:25 In reply to

kekez:

Če si pa aktiven gospodarstvenik, boš ves čas po malem poizkušal, če se s tvojimi proizvodi morda da od potrošnikov stisniti kakšna kinta več. giggle Oziroma, če ti gre dobro, se boš spraševal, ali je vredno toliko delati. raje malo navijemo cene, se otresemo slabših kupcev (delamo manj), zaslužimo ne toliko manj VryE.

Aha, tako je včasih služil Mobitel d.d. Uporabnikov je bilo 20 x manj kot danes, cene pa 20 x višje. Danes je ravno obratno. ZAslužijo verjetno isto. Samo da rabijo 20x večji helpdesk.

kekez:
    Deflacija je hujši problem. Čez eno leto bo vse ceneje, dajmo počakat. Kdo bo pa kupoval in trošil (ter s tem podpiral proizvodnjo/gospodarstvo) zdaj?

Jaz tako živim že celo življenje. Danes ne kupim, jutri tudi ne, tudi naslednje leto ne. In naslednje leto si rečem: če sem celo leto zdržal brez te dobrine, je očitno sploh ne rabim !!!

kekez:
    Za igro sem si do zdaj vzel samo pol minute. Meni je gospodarstvo zavrelo, brezposelnost padla proti nič, inflacija pa šla proti 10%. Eeek!

A ni to tako kot v bivši jugi ? Vsi v službi, inflacija pa, da te kap.

• 02-02-2011 9:43 In reply to

Ivan Kramberger:

kekez:

A ni to tako kot v bivši jugi ? Vsi v službi, inflacija pa, da te kap.

No ja, če bi Juga imela tako gospodarsko rast, kot je bila pri meni, bi verjetno še danes obstajala in bila med najuspešnejšimi državami. Na na na, na na na!

• 02-02-2011 9:48 In reply to

Sej nekateri deli gospodarstva so kar vreli. Recimo tiskarna dinarjev v Beogradu.

Resno. Še vedno ne razumem povezave med hitro gospodarsko rastjo (good) in visoko inflacijo (bad) . A to dvoje sploh ni združljivo, al kako ? Niti v teoriji ?

• 02-02-2011 12:18 In reply to

Inflacija mora biti tako velika, da pospešuje potrošnjo. Če je res velika, se splača čim hitreje znebiti denarja.

Ampak ne sme biti pa prevelika, ker zmanjšuje kupno moč. Če cene rastejo preveč, si potrošniki ne morejo privoščiti in pokupiti dobrin.

• 02-02-2011 12:30 In reply to

Aha, torej je vpletena človeška psihologija. No, zame je idealna inflacija 0 %.
    Celokupno gledano ti pa torej centralna banka vsako leto ukrade 2 % tvojih sredstev, in te s tem prisili, da spodbujaš gospodarstvo k delovanju.
    Kupi, tudi če ne rabiš danes, jutri bo dražje, tako nekako.
    Grozljivo, nisem vedel. Hvala !

• 02-02-2011 12:51 In reply to

Inflacija (umetno plasiranje denarja na trg skozi kreditno ekspanzijo in posledično nižjo obrestno mero) predvsem ustvarja boom-bust cikle, zaradi napačnega signala, ki ga pošilja na trg: hkrati se povečajo investicije (v projekte, ki ne bodo dokončani), in v povečano potrošnjo. Ljudje zapravljamo več - ker se zaradi nizkih obrestnih mer ne splača varčevati (overconsumption) - in hkrati se zaradi "poceni denarja" gre v dolgoročne projekte (malinvestment). Inflacija je tista, ki povzroča poslovne cikle.  Ker teh ciklov ne maram pretirano, posebej ne onega drugega dela, "bust", tudi ne maram inflacije. 2 Thumbs!

Zato je potrebno ukiniti centralne banke, in poslovne banke prepustiti trgu (kar jih bo zlagoma prisililo v 100% rezerve). Tko je in nič drugač!

Stran 1 od 7 (69 vrstic) 1 2 3 4 5 Naprej > ... Konec »
Hyde-Park.si, vsa vsebina pridržana (c) 2007-2012. Ustanovljeno 18.2.2007 ob 18:00.