V zacetku devetdestih sem zabredel v grafiko (hebatga, takrat je blo tam not vec dnarja kot v IT) in se srecal z maci - quadra 950 je bil za tiste case posast, neprimerljiva s cimerkoli v pc svetu. Sploh pa OS .. svetlobna leta pred microsoftom. V trenutku sem se iz zdolgocasnega koboljarja na decu prelevil v fanaticnega privrzenca jabolka, nasa srenja je dajala windowsovcem jasno vedeti, da so smeti, doma sem spickal ceno novega golfa za opremo - od powermac7500 do 1200dpi laserwriterja (ok investicijo sem pokril v parih mesecih), tamau je bil taglavn frajer na vasi z igricami, o katerih so pc-mulci lahko samo sanjali, recimo marathon2, fa-18, itd ... To je bilo obdobje vere v trademarke. Mislm Vere. Samo en je pravi bog in jobs je njeov prerok. Gates je infidel :).
Ce pogledam nazaj, pocasi razumem kaksno moc ima navezava na trademarke, kako hitro clovek pade not. Ne recem, vsekakor so bila jabolka vizionarske masine, cudovito izdelane, ko kurja zupca za identiteto (z jabolkom da ga jebes nisi mogel bit klosar). Tako ljudje funkcioniramo. Tisto, kar nam daje egotrip, kar nam krepi samopodobo, pograbimo, ceprav nezavedno, z vso "duso". In smo skoraj (karikirano) pripravljeni ubijati za idejo (magari spljuvat sogovornika na mircu, ki se drzne podvomiti v popolnost nasega idola).
Jobs je bil fenomen tocno tiste amerike, ki me je vedno navdusevala. One-off, otroci poznega odmeva hipijevskih casov, ki so tisti kaoticni, a hkrati propulzivni duh znali kanalizirati v kreativnost ter druzba, ki je to njihovo "neugnanost" z odprtimi rokami sprejela. Kljub temu, da ni imel diplome ;)*
Bojim se, da so tisti casi za vedno mimo. Koncali so se ze takrat, ko je korporativna logika namesto vizionarja postavila na celo prodajalca pepsicole. Ali pa takrat, ko je wozniak odplaval nazaj v svoj astralni svet. Dinozavri, ki so naredili naso dobo velicastno, izumirajo.
(* ko sem enkrat dobil eno noro idejo da bi prisel nazaj v slo, me je na razgovoru za eno kao ornk firmo navijalka korald (kadrovnica) vprasala: kolk ste pa meu povprecje na faksu? pa teh tujih stemplnov ne bomo priznal pri placnem razredu, boste mogu nostrificirat ... mislm po tem, ko sem bil petnajst let ven s faksa in ko v mojem CVju ni bilo firme, ki ne bi bla po prometu vsaj desetkrat vecja od njihove ... itak da sem reku zajebi to in ostal tle)