Da se malo odmaknemo od vsakdanjih priprav na izbor norih volov.
Danes sem prišel do tako fantastičnih rezultatov, da jih res moram deliti z širšo javnostjo.
Do letošnje zime smo se pri nas ogrevali klasično na kurilno olje in čez sezono skurili okoli 2000 l tega. Hišo imamo kar dobro izolirano in verjetno bi lahko porabili kar nekaj litrov manj, če bi bili bolj varčni, ampak običajno smo imeli nastavljeno, da smo lahko tudi pozimi hodili skoraj nagi po bajti.
Letos smo si za ogrevanje bajte omislili klimatsko napravo, takoimenovan multisplit sistem. En večjI zunanji kompresor futra 4 notranje klimatske naprave.
Pri ženskem delu prebivalcev bajte je pri električnih porabnikih takoj začela delovati nekoliko drugačna psihološka logika in se je hitro začelo ugašanje, da ne bomo preveč elektrike porabili in plačali. Potem je bil seveda mraz in hitre težnje, da zalaufamo centralno na olje
Zato sem se lotil še nekaterih dodatkov. Pred tednom sem na centralno nastavil števec, ki kar v evrih kaže, koliko olja gre v peč.
Včeraj pa sem še pred klimatsko napravo montiral dvotarifni multimeter (kaže čas, napetost, tok, moč, največjo moč, energijo, ekvivalent izpustov CO2, ceno porabljene energije vsake tarife posebej in skupaj).
Rezultati prvega dneva merjenja so več kot fantastični.
Centralno ogrevanje na kurilno olje po nekaj začetnih meritvah kaže porabo nekje do 1 €/uro.
Začetne meritve ogrevanja s klimatskimi napravami pa kažejo porabo približno 50 centov/8 ur. (danes je sicer cenejša tarifa, dražja je dražja približno za četrtino).
Razmerje več kot odlično! Zavedam sicer se, da so začetne meritve še hudo nenatančne (tako za centralno kot za klimatsko ogrevanje). Moč se namreč zelo spreminja s časom in neko točno porabo bom lahko ugotovil šele po kakšnem tednu povprečenja. Zato še poročam.
Pa tudi bajte pri klimah nimamo toliko pregrete kot pri centralni. Klet je čisto mrzla, ostali prostori pa imajo prijetnih 22 stopinj. Regulacija je super učinkovita in natančna
.