Evo tle sem prebral, kako to elektro računa (ni čisto po fizikalnih zakonih
)
Verjetno imaš 3 fazni priključek s 25A varovalkami?
Tale prehod bi torej najverjetneje pomenil 20A varovalke na vsaki fazi. Jaz imam 20A varovalke in mi (v glavnem
) zadostuje, pa sem kar požrešen (nimam plina, imam strojno hišno delavnico - varilni aparati, brusilniki, cirkularji, ..., imam toplotno črpalko, indukcijski štedilnik, pečico in mikrovalovko, sušilni, dva pralna, pomivalni stroj, električni bojler, 5 računalnikov ...).
Hladilnik in zamrzovalnik nista močna porabnika, niti TV (to je vse nekje v rangu 100W).
V glavnem so močni hišni porabniki okoli 2kW, kar je približno 10A. Električarji pri montaži faze razmečejo naključno. Načeloma na eni fazi ne moreš imeti hkrati vključena več kot 2 močna porabnika. To je pri 3 fazah max 6 močnih porabnikov, če pazimo na razporeditev. Kar veliko!
Problem so lahko še zagonski toki. Veliko naprav namreč ob vklopu potegne močan električni sunek. V računalništvu so na slabem glasu predvsem laserski tiskalniki in večji katodni monitorji (ki zato niso priporočljivi za priklop na UPS).
Predlagan prehod je odvisen tudi on nekaj neformalnih zadev:
Ali imaš taljive ali avtomatske glavne varovalke? Ali imaš dostop do teh?
Jaz imam avtomat, ki ima gumb speljan ven. Včasih mi izključi, takrat moram ven in na omarici samo pritisniti en gumb. Če bi imel taljive, bi precej bolj razmišljal, kaj delam, saj moraš poklicati elektro, da v omarici zamenja varovalko, kar seveda tudi zaračuna.