Prijava  |  Nov uporabnik   |   E-pošta
Travniška solata Talin, Estonija Maroko 2010/11 Nokia Lumia 900
Solatni krožnik
iz travniških
rastlin
Službeni obisk najmlajše članice Evrocone Puščavska avantura in uživancija Sedaj na voljo že za $100
pri AT&T (USA)

Hyde-Park.si

LEČA je uradna hrana tega foruma

Priključna moč

Zadnje sporočilo 01-03-2012 11:12 by Ivan Kramberger. 42 odgovorov.
Stran 1 od 5 (43 vrstic) 1 2 3 4 5 Naprej >
Sort Posts: Nazaj Naprej
  • 12-23-2011 15:18

Priključna moč

Potreboval bi pomoč od kakšnega, ki se spozna na elektriko.

Doma imam priključno moč na električnem priključku 10 kW.
    Rad bi si priključno moč znižal, na 7 kW, ker je razlika v ceni med 7 in 10 kW 3 €/mesec (gre za fiksni strošek).

Zanima me, če bom imel zaradi tega težave pri porabi električne energije, oziroma če mi lahko varovalko ven vrže.

Kuhamo in ogravamo se na plin, toplotne črpalke nimamo. Imamo edino 5 L bojlerček za kuhinjo. Niti indukcijskega štedilnika.
    TV nimam.Tudi kakšnega cirkularja ali kakšnega večjega porabnika nimam.

Edino se zgodi, da recimo včasih hkrati delajo pomivalni stroj, sušilec in pralni stroj. Pa hladilnik in zamrzovalnik.

Hvala za odgovore !

• 12-23-2011 15:37 In reply to

Re: Priključna moč

Probaj s čemle takimle:
    http://www.mimovrste.com/artikel/3540056225/q=merilec/merilec-porabe-energije-olympia-ekm-2000

Če ne moreš dati vsega naenkrat gor, potem seštevaj. Sicer pa ima tudi vsaka od naprav zraven nazivno moč in tok v navodilih zapisano. Un bojlerček lahko kuri precej, pa ne pozabi še na sesalnik, ki lahko dela ob špicah.

• 12-23-2011 17:08 In reply to

Evo tle sem prebral, kako to elektro računa (ni čisto po fizikalnih zakonih Wink)

Verjetno imaš 3 fazni priključek s 25A varovalkami?
    Tale prehod bi torej najverjetneje pomenil 20A varovalke na vsaki fazi. Jaz imam 20A varovalke in mi (v glavnem giggle) zadostuje, pa sem kar požrešen (nimam plina, imam strojno hišno delavnico - varilni aparati, brusilniki, cirkularji, ..., imam toplotno črpalko, indukcijski štedilnik, pečico in mikrovalovko, sušilni, dva pralna, pomivalni stroj, električni bojler, 5 računalnikov ...).

Hladilnik in zamrzovalnik nista močna porabnika, niti TV (to je vse nekje v rangu 100W).
    V glavnem so močni hišni porabniki okoli 2kW, kar je približno 10A. Električarji pri montaži faze razmečejo naključno. Načeloma na eni fazi ne moreš imeti hkrati vključena več kot 2 močna porabnika. To je pri 3 fazah max 6 močnih porabnikov, če pazimo na razporeditev. Kar veliko!

Problem so lahko še zagonski toki. Veliko naprav namreč ob vklopu potegne močan električni sunek. V računalništvu so na slabem glasu predvsem laserski tiskalniki in večji katodni monitorji (ki zato niso priporočljivi za priklop na UPS).

Predlagan prehod je odvisen tudi on nekaj neformalnih zadev:
    Ali imaš taljive ali avtomatske glavne varovalke? Ali imaš dostop do teh?
    Jaz imam avtomat, ki ima gumb speljan ven. Včasih mi izključi, takrat moram ven in na omarici samo pritisniti en gumb. Če bi imel taljive, bi precej bolj razmišljal, kaj delam, saj moraš poklicati elektro, da v omarici zamenja varovalko, kar seveda tudi zaračuna.

Če že nisi dober zgled, bodi vsaj grozno opozorilo!
  • 12-23-2011 17:34 In reply to

Nekaj se prišpara, če se naročiš na Gen-I prodajalca.

• 12-23-2011 17:53 In reply to

Jaz sem pri Gen-I od junija letos. Položnice so za tipično 2 Evra nižje (pri 40 Evrih mesečno).2 Thumbs!

• 12-23-2011 18:00 In reply to

40 € Eeek!  V bloku! A maš kako malo sobno tovarnico aluminija? Al si pa preveč na forumu - ja to bo.

• 12-23-2011 18:04 In reply to

Aja pa še ...
    Pri avtomatski glavni varovalki, je spreminjanje moči (toka) tudi postalo zelo nobel. Ima kar kolešček, na katerem se z vrtenjem naštima amperažo.

Včasih, pravi ljudsko izročilo, si dal področnemu monterju tudi za pivo in ti je dal noter eno stopnjo močnejše varovalke, kot si imel zapisano v evidencah Dno.

Jaz v bajti zadnje čase plačujem 70€, zdaj se bo pa zaradi klime verjetno nekaj več kot podvojilo. Ampak 150€ na mesec prek zime je še vedno veliko ugodneje kot 2000 € za polnitev cistern. Wink

Če že nisi dober zgled, bodi vsaj grozno opozorilo!
  • 12-23-2011 18:13 In reply to

zokipoki:

40 € Eeek!  V bloku! A maš kako malo sobno tovarnico aluminija? Al si pa preveč na forumu - ja to bo.

Strežnik požre cirka 30% dnevne porabe.HaE
  • 12-23-2011 18:16 In reply to

• Silence
    • Top 10 Contributor
    • Pridružen/a dne 02-24-2007
    • Kmetica z 255 hektari leče u Radovni
    • Objav 12.440

Jest sploh nimam strežnika, pa mam 38€. HaE

• 12-23-2011 18:19 In reply to

Ogrevaš s kako pečico? Ogrevaš toplo vodo z bojlerjem? Ne ugašaš plazma televizorja?

Stran 1 od 5 (43 vrstic) 1 2 3 4 5 Naprej >
Hyde-Park.si, vsa vsebina pridržana (c) 2007-2012. Ustanovljeno 18.2.2007 ob 18:00.