Fourth of July je državni praznik v največji in najboljši državi, USA. Posledično odpade trgovanje na Wall Streetu, kar pomeni nizke voljume drugod, hkrati z izkrivljenimi cenami. Jutri se bo seveda hitro poštimalo.

Včeraj smo imeli krepak odboj na Globalnih trgih, danes je pa ta odboj postal še bolj debelo zelen. Vse raste, celo nafta je spet ding-ala prek $48, kljub včerajšnjim API Zalogam, ki jim danes sledijo še EIA Zaloge. Tudi britanski Funt je nehal padati, čeprav je tole verjetno le začasno.

Sreda, 23.6.2016 bo prišla v zgodovino, ko so Britanci imeli #Brexit referendum. Seveda je odločitev le njihova, polling stations so baje tako zabasane, da so tam celo čakalne vrste. Folk  si želi izjasnitve. Mi pa upamo, da ostanejo kot polnopravni del EU.

Azija je bila ponoči mešana, prav tako je rahla in mešana sedaj tudi EU. Po rasti včeraj, vsled manjših možnosti Brexitarjev, da razfukajo EU in oterajo Slovenijo nazaj v Yugovino, so si trgi zgleda vzeli malo pavze. Referendum bo v četrtek, takoj ko bodo znani rezultati, pa pričakujemo orenk premike gor, dol, nato pa v rezultantsko smer. Ali pa obratno.

Ta teden bo morebiti prelomen za naša življenja - 23. junija bo referendum, kjer bo za UK obveljalo ali #REMAIN v EU, ali pa se #BREXIT odcepila in sprožila nadaljevanje 2 svetovne vojne v celotni Evropi, kar velja seveda tudi za od socializma pozverinjeno Slovenio.

Po gnusnem umoru Jo Cox, sta se obe strani v #Brexit debati povlekli nekoliko nazaj in umirili svojo propagando. Analitiki pravijo, da je #Leave s to potezo izgubila nekaj momentuma, vseeno pa naj bi zaenkrat še vodila na stavnicah in javnomnenjskih "raziskavah".

Danes ob 20:00 po našem času, bo objavljena odločitev z dvodnevnega zasedanja FOMC, glede morebitnega tighteninga. Večina analitikov in priložnostnih opazovalcev smo enotnega mnenja, da tighteninga NE bo. Kot smo vajeni pred takimi dogodki, so delnice enotno zelene (včasih so rdeče), ob malem prometu (to je pa vedno tako).

Nemške 10-letne obveznice so prvič do sedaj v negativnem, torej moraš plačati, če hočeš, da jim lahko posodiš denar. Nekateri že pravijo, da tole pomeni več vlaganja nemške države v infrastrukturo (ker je ceneje). Drugi pa pravijo, da gre za hudo krajo državljanom, ki so jim takole razvrednotili prihranke.

Terroristićni napad Đihadista v Orlandu odmeva po celem svetu, sprenevedanja bi bilo počasi lahko konec. To je bil najbolj množičen pokol v Ameriki od 9/11, mrtvih je vsaj 50. Oba so izvedli Islamistićni terroristi. Think about that. Medtem raste zlato, dolar šibi, nafta pada in Azija je končala v rdečem, kot kak preveč razposajen nagelj na Partijskem sestanku. EU je sedaj trenutno tudi precej rdeče barve, kot taisti nagelj na taistem sestanku pod točko "razno".

Spet se je oglasil šef BUBA Jens Weidmann, tokrat s svarilom, da je okolje "nizkih obrestnih mer" v območju ECB za daljši čas lahko hudo nevarno za stabilnost premij, povezanih s tveganjem. To pomeni višje cene za končne potrošnike na takorekoč vseh področjih, čemur ponavadi sledi nižji življenski štandard. To pa je praviloma vedno opremljeno s pederisanjem s strani raznih sindikanalj in podobnih gubidančičev.