(Updated 11:43)
Spet se je oglasil šef BUBA Jens Weidmann, tokrat s svarilom, da je okolje "nizkih obrestnih mer" v območju ECB za daljši čas lahko hudo nevarno za stabilnost premij, povezanih s tveganjem. To pomeni višje cene za končne potrošnike na takorekoč vseh področjih, čemur ponavadi sledi nižji življenski štandard. To pa je praviloma vedno opremljeno s pederisanjem s strani raznih sindikanalj in podobnih gubidančičev.

Weidmann pravi takole:

They (asset managers) might become increasingly nervous the longer monetary policymakers try to maintain the low-interest-rate policy," Weidmann told a conference. "This, in turn, could raise the probability of a sudden hike in risk premiums, the longer that forward guidance is in place and the more aggressively quantitative easing is pursued.

Danes bo znana odločitev Ruske centralne banke o našponavanju obrestne mere, Rubelj je pridobil 15% proti dolarju v zadnjem letu, proti Evru pa 10%. Zato je verjetno 11% obrestna mera preveč ohlapna, špekulativnega delovanja je posledično vedno več, kljub temu, da je njegovo glavno gibalo cena nafte na globalnih trgih.

Cena pribitka nemških obveznic se je v zadnjih dneh spustila proti 0%, s čemer grozi, da bo prestopila v negativno območje. To seveda ni faJn, spominja pa že počasi na Japonsko. Za tiste, ki radi krulijo čez Evro, Draghija in Weidmanna naj povemo, da je taisti effect "v akciji" tudi za UK gilts.

Tesla je negirala, da so pod drobnogledom NHTSA zaradi "problemov s suspenzijo" pri Model S. Šlo je za en samcat primer, ko so bila kolesa tako zasvinjana s peskom, da so se nehala vrteti. Histerijo zganjajo shorterji, ki želijo zbiti ceno delnice. Seveda jim to ne bo uspelo.

Kitajci tudi danes praznujejo Dragon Boat Festival.

Sedaj pa poglejmo še podatke iz EU, USA in če so še od drugod, pa še od tam.

 

Država/Institucija Dogodek/Event Napovedano Dejansko Komentar
Japonska Tertiary Industry Activity Index (MoM) 0,7 1,4% Dobro.
Nemčija CPI (MoM, maj) 0,3% 0,3%  
  CPI (YoY, maj) 0,1% 0,1%  
  WPI Veleprodajne Cene (MoM, maj) 0,2% 0,9%  
  WPI Veleprodajne Cene (YoY, maj)   -2,3%  
Francija Industrial Production (MoM, apr) 0,4% 1,2%  
Italija Industrial Production (MoM, apr) 0,2% 0,5%  
  Industrial Production (YoY, apr)   1,8% Molto bene!
UK Inflation Expectations   2,0%  
Rusija Interest Rate Decision 10,5%   Sedaj: 11%
         
Kanada Unemployment Rate (maj) 7,1%    
USA Michigan Consumer Sentiment      
  ECRI Weekly Index      
  Baker Hughes Rig Count      
  Federal Budget Balance (maj) -$60 mrd