Kot se je dalo razbrati iz naslova, je danes četrtek. Na sporedu imamo torej klasično kariolo iz USA, plus nekaj pomembnejših podatkov iz EU. Tudi Slovenija je danes na seznamu, s spektakularnimi izvoznimi rezultati, kar bo pognalo sindikanalje na ulice, da bodo presežno vrednost zahtevale za podkupovanje svojih volilcev. Klasična kariola tudi iz Slovenie, torej!

Čez noč je bilo vse zeleno v Aziji, zaradi golobjih izjav včeraj Yellenove in še prej Rosengrena. Zeleno je tudi sedaj na borzah EU, prav tako pa zna biti tudi popoldne v USA, saj je zgleda Clinton clinchala nominacijo Demokratov, kar zna biti bulliš  za določene sektorje.

Danes so najbolj treščila katastrofalno nizka nemška Factory Orders (MoM, apr) tovarniška naročila, ki so odnesla skoraj ves plus iz marca. Nekih drugih podatkov iz EU danes ne vidimo in tudi v USA bodo komaj kako rekli. Ker je danes obletnica invazije v Normandiji, so zgleda oči uprte tja.

Potem, ko se po včerajšnjih pompoznih napovedih dogajanj OPEC in ECB ni zgodilo dobesedno nič - vse je ostalo točno tako, kot je bilo prej - imamo danes nov sveženj prelomnih dogodkov, ki bodo spremenili svet. Ali pa vsaj vplivali na današnji trgovalni session. Kdo bi vedel vnaprej?

Danes bo tako pestro, da bomo samo naštevali ene pol ure. Če pa se spravimo še spremljati dogajanje "V ŽIVO", bo pa veselje trajalo do konca dneva, če ne še dlje. Od najvažnejših so danes na sporedu srečanje OPEC v Vienni, ter zasedanje ECB. Pomembna je tudi izjava Elona Muska, da bo SpaceX letel proti Marsu že od leta 2024.

Po mirnem Memorial Day, ki je tudi simbolni pričetek poletja, se spet vračamo na parket s polno malho podatkov iz EU in USA. Kljub nočnih, zeleno pofarbanih borzah v Aziji, je sedaj stanje v EU rdeče, vse pa je v znamenju vedno močnejšega dolarja. Celo nafta si ne upa gor, saj pravzaprav niti ne more.

Danes bo dogodek dneva Yellen, ki se bo pojavila na eni podelitvi na Harvardu in odgovarjala na vprašanja. Trgi pričakujejo golobičenje, torej ohranitev obrestne mere še v juniju in juliju. Azija je ustrezno zelena, nafta pa slabotna, tik nad $49. USD je precej mehek, zlato pa takorekoč rjavi.

Danes imamo GDP podatke iz precejšnjega dela EU, ter standardno četrtkovo porcijo iz USA. Pomembno je še poudariti, da je Brent že naredil "ding" na $50, WTI je pa tik spodaj. USA pa je, po vzoru na EU, uvedla oštre carine na Kitajsko dumpingaštvo pri jeklu.

Po včerajšnjih API Zalogah, ki so presenetile z orenk večjim draw-om od napovedanega, bodo današnje 16:30 EIA Zaloge dale še jasnejšo sliko, kar pomeni dodaten premik v ceni nafte, ki je že prek $49. Bullard pravi, da ni nujno, da bo junija ali julija hike, posledično je večina Azije končala krepko v zelenem. Danes dobimo IFO podatke iz Nemčije, plus srečanje Fin-Minov EU.

(Updated: 12:15)
Vest dneva je prav gotovo stavka vseh rafinerij v Franciji, kar se bo odražalo na ceni nafte, ki že pada (pa bencin bo šel gor). Dodatno, ob 22:30 nas čakajo API Zaloge. Da vidimo, če se oljaški glut nadaljuje tudi v USA. Opazno se krepi tudi USD.