Faust
 
Faust Topic Starter
2019-12-30T08:43:48Z

Zvezda Betelguese je relativno zelo blizu nas, pri 640 svetlobnih letih oddaljenosti. Stara je približno 8 milijonov let, in z maso približno 20-kratnik našega Sonca. Ves svoj Vodik je že "skurila" in je sedaj že v fazi fuzije Helija, ki traja "par stotisoč let". Ker je vse skupaj v enem gromozanskem oblaku, gre za t.i. "rdečo velikanko", astronomi do sedaj še niso uspeli neodvoumno ugotoviti, če je še vedno v fazi Helija, ali pa kuri že Ogljik. V tem primeru ji preostane le še par tisoč let, ali celo samo še nekaj stoletij. Potem bo nastala supernova. Ker gre za zelo veliko zvezdo (20x sončne mase), bo več mesecev vidna tudi podnevi, mogoče eno celo leto. Ali bo življenje na zemlji ogroženo? Baje NE bo ogroženosti.

Betelguese je v zadnjih tednih zgubila precej svoje svetilnosti, ozvezdje Oriona ni več tako, kot smo ga vajeni (jamrajo predvsem astronomi). Vendar brez panike, za to zvezdo vemo, da je "variabilna" (spreminja svetilnost), tudi Herschel starejši je okoli leta 1840 opisoval podobno epizodo nizke svetilnosti. Vsekakor so teleskopi obrnjeni tudi tja, tole je precej zanimivo dogajanje. Človeštvo še nikoli ni imelo prilike od tako blizu spremljati razvoj zvezde v supernovo.

Evo članek, ki ga je napisal kolega astrofizik Ethan Siegel: 

https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2019/12/25/is-betelgeuse-about-to-explode/

Na sliki spodaj zvezde v Orionu: na desni od Betelguese je Bellatrix, tri zvezde Orionovega "pasu" so od leve Alnitak, Alnilam in Mintaka, levo spodaj Saiph, desno spodaj pa Rigel.

Slika je (c) Forbes.com

2019-12-30T12:29:12Z

Bom počakal, kako bo Greta tole komentirala. Dno


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

kekez
 
kekez
2019-12-30T14:32:43Z

Tole je zagotovo posledica nespametnega gospodarjenja z naravo.

Bo treba nove zvezdne davke našponati.


Totalno negativen tip.