2022-02-28T08:03:32Z

V naši vasi je zelo popularno nameščanje sončnih elektrarn na strehe. Nekatere se mi zdijo posrečene rešitve, saj so nameščene na plehaste strehe, tudi pri bližnjem sosedu so, tako da celo poživijo videz hiše. Ko pa so nameščene na strehe  z lepo kritino, sploh pa take s kukrli, zelo pogršajo videz hiše, zaradi kukrlov pa je nameščeno še manj panelov.  Odločil sem se, da ne bom namestil panelov na mojo lepo streho z bobrovci, saj bi ob tem moral še posekati breze, ki naravno klimatizirajo bajto s preprečevanjem osončenja z južne strani.

A ne bi bilo bolj smotrno opremljat gospodarska poslopja na farmah, hlevih in industrijskih objektih, ki so večinoma grde zgradbe, krite celo s "salonitnimi" strehami? TUKAJ lahko preberemo članek dobrih rešitvah.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-02-28T08:48:48Z

Kul člank. Pol pa na konc, "ofak na Večer sem kliknu".

Če maš dost zemle, je za razmislit tud o postavitvi direkt na tla, ter uredit vrteče ogrodje, da lahko sledijo soncu. Tako maximiziraš ulov energije.

2022-02-28T10:26:40Z

Jaz imam tole namen postaviti zelo kmalu. In mi je ob tem precej žal, da sem od cimprmanov ob gradnji izsilil čope.

Če bi bil mlajši, bi se lotil izdelave svojih panelov, ki bi bili prilagojeni obliki strehe. Vsako ped strehe bi lahko pokril, saj so celice velike le par centimetrov. Zdaj se mi tega več ne ljubi. Niti po strehi ne mislim pretirano sam lesti (1x bi se pri tem že skoraj ubil Srs).


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-03-04T09:18:24Z
Glihkar sem prebral, da so za letos ukinjene subvencije Eko sklada za sončne elektrarne, ker ni več penezov. Prodajalci so verjetno vkalkulirali del te subvencije v prodajno ceno, zato se bodo zadeve najbrž pocenile. Moj sosed si je postavil  elektrarno na streho in še ni do konca zmontirana. Upam, da se mu bo stvar ugodno uredila, saj ima res lepo veliko elektrarno, ki jo vsak dan občudujem, ko sedim za mizo.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-03-04T09:25:33Z

Pri meni subvencija verjetno itak ne pride v poštev, ker bo moj projekt precej unikaten. Ne bo vezan na omrežje, ampak bo otočen s preklopom bajte na lokalno, če bo na voljo, oziroma na omrežje, kadar bo lokalno (v baterijah) zmanjkalo. Kot tak bo v večji meri samograditeljski. To pa ni v skladu z našo državno politiko subvencij.

Imam pa trenutno drug problem.

Prejšnjo serijo baterij so mi po dolgem času le dostavili s Kitajske in to z zemeljskim transportom z vlakom, trajalo 3 mesece. Vsi ostali poizkusi so padli v vodo, sem se prej neuspešno trudil 1 leto. Vlak pa vozi čez zdaj problematične države. BlackEye


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-03-04T10:02:11Z
Čudno, da ne dajo na ladijski kontejner. Tvoja elektrarna bo že zaraditega cenejša, ker si proizvajalec ne odščipne nekaj subvencije. Koliko pa zdrži baterija? Rajtam, da veliko več, kot Pb akumulator. Jaz kot laik bi cvikal, da mi poturijo drugorazredno robo, ki ni ustrezala testni kvaliteti. Kitajska je daleč za reklamacijo. Še to me zanima, koliko KWh (MWh) bo kapaciteta baterij? Jaz porabim cca 1020 KWh v najhladnejših zimskih mesecih in nimam električnega avta.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-03-04T10:13:16Z

Serija baterij, s katero se trenutno ukvarjam, je stala 1800€, +500€ za transport.

Sem se precej namučil z raznimi review-i, da sem robo vzel od preizkušenega prodajalca in nisem gledal toliko na ceno.

Kapaciteta teh baterij je 15 kWh (16 celic po 3,2V po 300 Ah, se mi zdi da 8 kg vsaka celica). Za doma planiram več. Za začetek vsaj 2x toliko.

Trajnost naj bi bila 3000 ciklov (med 2500 in 5000). Potem naj bi kapaciteta padla na 80-85%. Če vsak dan narediš 1 cikel, je to približno 10 let. Pb zdržijo nekaj 100 ciklov (do 800, če jih prazniš le na pol).

Računam tudi na postopnost. Zdaj je cena taka. Če bom postopno večal kapaciteto, bo s časom ceneje.

Do zdaj je šla cena s časom nekako takole:

Avto načeloma zmanjšuje potrebo po baterijah, saj lahko filaš direktno s panelov. Vmesne baterije rabiš le, če se ti mudi in takrat moraš na hitro pretočiti iz hišne baterije. Tole bo itak dodatni zalogaj, saj hitre polnilnice niso poceni in tudi njihova logika (že dokumentacija) ni poceni. Ko sem pred leti hotel priti do dokumentacije (standardov), bi me samo to stalo 2k€. Samograditeljskih načrtov (še) ni. Samo za običajne počasne AC polnilnice je tega veliko.


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-03-04T10:29:37Z

V rastlinjaku imam eno malo celico in mali ventilatorček za mešanje zraka v največji vročini. Rad bi imel močnejši ventilator. Kje bi bilo najboljše kupit sončni panel (npr. 35x50 cm), da bi bil kvaliteten ?

 


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-03-04T11:01:30Z
Panel take dimenzije je bolj igračka. To bi jaz iskal na eBay ali Aliexpress. Dno
Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-12-31T17:31:41Z
Včeraj, ko sem čakal prijatelje za prednovoletno druženje, sem imel čas malo prebirati novice in me je sezulo, kako si naši predstavljajo pravila za nameščanje solarnih elektrarn.

Namreč, kot sem že pisal, imam namen postaviti avtonomno otočno elektrarno, ki ne bo povezana v javno omrežje.

Zdaj pa zasledim, da kljub temu rabim soglasje od elektro monopolistov. Menda ne rabiš dovoljenja samo v dveh primerih:

1. če si čisto na samem izven civilizacije (planinske koče)

2. če si v civilizaciji in nimaš elektro priključka sploh.

Dovoliti ti morajo torej poseg na svoji nepremičnini, ki se njih sploh ne tiče!?!? UserPostedImageUserPostedImageUserPostedImage


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-12-31T20:17:45Z
Narediš tako, da bo segrevalo vodo za toplovodno porabo & ogrevanje hiše. Potem bodo rabili odločbo sodišča, da ti barabe vdrejo na parcelo ter pričnejo vtikat nos v delovanje sistema. Ta cajt se zavaruješ s pravniškimi storitvami, una zahteva je protizakonita ter v nasprotju z EU redom. Proklete podgane! 🤢
2022-12-31T21:11:18Z
Lahko da so zavarovani podobno kot softverske hiše, ki jim s podpisom pogodbe tudi dovoliš (brez sodne odredbe), da ti preverjajo licenčno skladnost.

 

Tukaj imamo tudi vsi sklenjene pogodbe za električni priključek. Lahko se obesijo, če jim ne dovolim nadzora, da kršim pogodbo in mi izključijo štrom. Žal so močnejša stranka v postopku. Oni mene lahko pritisnejo ob zid, jaz njih ne morem.


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2023-01-01T09:08:33Z
Drug način je, da nabaviš dovolj baterij, da jih v celoti skenslaš s svoje parcele.