2022-09-19T17:44:21Z
Otikurba, kaka zanimiva debata o "krumperju"! 👍

Še jaz povem svojo izkušnjo: najraje imam unega Francoskega iz LeClerc, ker je res okusen 100 na uro. Včas ga majo tud slovenački trgovci (vsi ostali). Kar se dobi pa slovenskega, je pa zanič, ali voden, ali preraznolik v dimenzijah, ali napol gnil. Un ta Francoski RULA! 

2022-09-20T10:43:16Z
Mislim, da je bolj umestno pisati o krompirju, kot pa o pogrebu kakšne stare babe. Krompir je za naš narod 1000-krat bolj pomemben.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-22T07:24:50Z
Sem se pozanimal, kako gre tehnološka predelava zamrznjenega pomfrita:

1. lupljenje s paro, 2. rezanje,  3. blanširanje 6' pri 70-90 st.C (čas cvrenja se skrajša, lepša barva, privzame manj maščobe...),

4. osušitev,  5. cvrenje do 1/3 časa, 6. imerzijsko zamrzovanje  v tekočem hladilu (dušik, freon nekoč),

6. pakiranje, skladiščenje, distribucija.

Zamrzovanje je namenjeno samo konzerviranju. Ne moreš počasi zamrzovati v domačem zamrzovalniku, mora biti hitro.

 


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-24T13:12:44Z
OMG kera proizvodnja kečapa. 😮😎  A to maš za vso žlahto vključno z bratranci u 16. kolenu? 😏
UserPostedImage
2022-09-24T17:23:27Z
Bojim se, da ga bo še premalo. Pomfri je pri nas kar pogosto na mizi, npr. za malico in se naenkrat porabi 1/4 flaške kečapa.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-29T16:57:32Z
Danes sem napravil primerjavo med kupljenim in domačim pomfrijem. Oba sem pripravil v cvrtniku na vroč zrak. Kupljen je bolj hrustljav, ker je iz škrobnatega krompirja, po okusu pa ga krepko prekaša domači iz krompirja Belmonda.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-29T19:12:06Z
Pri cvrtju in kakršnem koli kuhanje (tudi vroč zrak) ogljikovih hidratov, pride do tvorbe določenih substanc, ki so lahko škodljive ali povzročijo celične okvare. Tudi McDonald's (recimo) peče pomfri samo do tam, kjer je pečen, ne pa čez. Torej ni več une rumene "skorjice", ki je toxična. Zato se s tem ne sme pretiravat. (Zadeva je znana že ene 20 let in postopoma se prijemlje vedenje o tem tudi v širših krogih, tudi industrijskih, kot vidimo)

Evo link: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120222093508.htm 

2022-09-30T03:40:08Z
O tem se da na široko debatirat. Eno so oksidacije maščob, drugo pa akrilamidi, ki nastanejo pri Maillardovi reakciji (porjavenje). V pečici na vroč zrak lahko pripravimo pomfri čisto brez olja. Seveda ne bo porumenel kot cvrt v olju, bo pa bolj zdrav, ker ne bo oksidiranih maščob. V tistem članku, ki ga navajaš,  je navedeno sledeče: Adversely, olive oil, which has a higher concentration of monounsaturated fats (such as oleic), generate these harmful compounds in a smaller amount and later. Torej je "zdravo" oljčno olje tudi škodljivo. Eno je, če občasno uživaš ocvrto hrano, drugo pa, če to počneš pogosto, v tem je point. Zelo škodljivi so krofi, ker nekateri peki sploh ne menjavajo olja, temveč ga samo dolivajo. Šele takrat, ko začne smrdeti po žarkem, ga zamenjajo.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-30T06:26:06Z
Tole z oljem je še extra in je še kako resnično! Olivno olje, extra deviško (samo o tem se pogovarjamo) je daleč najboljše od vseh tudi za visoke temperature. A vseeno ima grde stranske efekte. Zato je zmernost na mestu, kot vedno.

Mislim, da sem poiskal napačen člank. Poudarek je na tem, da vsi ogljikovi-hidrati, ne le pečeni, ampak tudi kuhani, torej tudi v vodi ali na vročem zraku, tvorijo strupe (nisem kemik, verjetno res akrilamid). Kar je pomembno je tole: pri višjih temperaturah, jih nastaja več. Pri krompirju, recimo, je najbolje, da se kuha tik na vrelišču, ne pa orenk nad njim, ker s temperaturo narašča stopnja nastajanja (ni linearno ampak vedno bolj strmo). Velja za vse ogljikove-hidrate. V enem teh člankov je bilo poudarjeno, da velja to tudi za zelenjavo ter tudi za beljakovinska živila/meso. Torej za vso hrano.

Zmernost je na mestu. Strupi se kopičijo v jetrih. Če smo zmerni, se spucajo po naravni poti. Če pretiravamo, se več nabere, kot se spuca. Z leti pa lahko to pripelje do težav ali celo bolezni.

2022-09-30T07:00:10Z
Akrilamid nastaja šele nad 120 st.C.  Ekonom lonec doseže cca 118 st.C, ne nastaja akrilamid, se pa bolj uničijo vitamini. Pri škodljivi hrani je običajno problem, da enkratno ali le občasno zauživanje ne povzroča problemov, redno, vsakdanje uživanje pa deluje kumulativno. Najbolj nevarni so aflatoksini, predvsem žita, arašidi, lupinarji, ker se da plesen vidno odstraniti, strupi pa ostanejo. Iz tega vzroka pridelujem koruzo doma, ker jo dnevno uživamo za zajtrk.

Zastrupljena hrana se med inšpekcijskimi pregledi redno najde, ampak to je mogoče najdenega le nekaj % od realnosti. Poglej si mednarodni RASFF sistem , ki redno objavlja izsledki, kaj vse se najde. Poročilo RASFF za l- 2021 . Meni se zdi kupovanje hrane v velikih trgovskih verigah bolj varno, kot kupovati pri neznanih prodajalcih na tržnicah. Predvsem albanski trgovci kot tudi naši privatni trgovci,  kupujejo poceni robo v Italiji, ki je bila zaradi neustreznosti umaknjena. Mafija.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-30T07:12:42Z
RASFF - sem mal pogledal, GROZLJIVO kolk je tega. In ogromn iz Turčije, vse sorte pridelkov. 💀

Seveda se strinjam glede industrijske hrane. Če je kaj kontrolirano že na izvoru, je točno ta. Male proizvajalce težje, zato treba iskat une, ki imajo Nemški certifikat (kar pomeni, da je lahko zelo draga).

2022-09-30T07:17:15Z
V uni bajti ki si jo zadnjič omenil je pred mnogimi leti živela kmečka gospa, ki se tursce na krožniku nikoli ni pritaknila, ker je v družini zmeraj veljalo, da je to hrana za kure in peteline.
2022-09-30T07:28:25Z
Hvala, da nisi omenil še prašiče. V Južni Ameriki in ZDA se s tem ne bi strinjali.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-30T07:37:21Z
Originally Posted by: Navadni Nimda 

RASFF - sem mal pogledal, GROZLJIVO kolk je tega. In ogromn iz Turčije, vse sorte pridelkov. 💀

Seveda se strinjam glede industrijske hrane. Če je kaj kontrolirano že na izvoru, je točno ta. Male proizvajalce težje, zato treba iskat une, ki imajo Nemški certifikat (kar pomeni, da je lahko zelo draga).

Pri nas večino rastlinske hrane pridelamo doma, nekatere stvari, kot npr. pira, kupimo pri poznanih proizvajalcih. Če primerjam ceno s trgovinsko konvencionalno pridelano hrano, se ne splača, v primerjavi z ekološko hrano pa se tudi cenovno splača. Nekateri pridelovalci še zmeraj blefirajo z integrirano pridelano hrano, ki je v bistu po zahtevah enaka priporočilom dobre kmetijske prakse (obvezno). Folk misli, da je integrirano (npr. Sinička v sadjarstvu ) skoraj isto kot ekološko.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-30T07:55:21Z
Tole je pa kar zanimivo, ker je fula enih tehnik in rešitev, za katerih probleme normalni ljudje sploh ne vemo. Posebej se mi dopade una s ptiči, ki zgleda uspešno branijo drevje pred gosenicami in vse sorte žuželkami.
2022-09-30T08:09:53Z
V sadjarstvu je tako, da če imaš redko posajeno drevje, kot so npr. travniški sadovnjaki, ni treba špricat, a je vseeno kljub ptičem še nekaj črvivega sadja. Tako črvivo sadje se lahko obreže za npr. jabolčni štrudel. Kjer pa se prideluje sadje za prodajo v večjih sadovnjakih, je obvezno treba špricat. Pri meni je hecno, da imam orehe, ki šele maja odženejo in ne pomrznejo. Ko pa drugje pomrznejo orehi, se orehova muha iz cele doline požene v moje orehe in jih uničuje. Na plantažah pa špricajo tudi orehe.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-30T08:35:25Z
Tam na unem linku sem vidu tudi, da odrežejo mlade plodove s sadnih dreves, če jih je preveč glede na število listov. Meni se zdi tole zanimiv tehnični prijem. (nikoli prej pomislu na to)

Itak je pa utopija biti 100% brez pesticidov, fungicidov in konzervansov.

2022-09-30T08:44:38Z
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Pri krompirju, recimo, je najbolje, da se kuha tik na vrelišču, ne pa orenk nad njim, ker s temperaturo narašča stopnja nastajanja (ni linearno ampak vedno bolj strmo).

Fizika nas uči, da je temperatura vode čisto enaka, pa če ta malo vre ali pa orng vre. 👨‍🎓


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-09-30T08:51:42Z
Haha, kaj pa una para k je okol, je točno 100 stopinj? 🤣
2022-09-30T09:05:31Z
Je. Običajno nima od kod dobiti višje temperature kot od vode pod njo.

Razen če imaš kakšen poseben štedilnik, ki greje še od zgoraj. 🤣


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.