2021-11-29T13:11:47Z

V tem sklopu ne objavljate več. A nič ne jeste? Bom prebil led. Danes sem dobil po pošti mohant z Bohinja, dobroto, ki se ji ne morem upreti. Jutri bo za malico z domačim kruhom iz aparata za kruh.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-11-29T13:48:44Z

Jaz sem prej en kiwi + žlica domačega bučnega olja. Superiorno!

Zdele bi pa kak takle kruh pasal... Profesor

2021-11-29T13:49:48Z

Jaz imam tudi takle aparat za kruh. Saj ne rečem, da kruh ne bi bil užiten, sem že marsikatero mešanico zmetal noter.

Ampak format je pa grozen. Confuzed


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2021-11-29T13:53:49Z
Originally Posted by: kekez 

Jaz imam tudi takle aparat za kruh. Saj ne rečem, da kruh ne bi bil užiten, sem že marsikatero mešanico zmetal noter.

Ampak format je pa grozen. Confuzed

O kakšnem formatu je govora? O obliki? 
2021-11-29T14:02:24Z

Spodaj kjer ima kruh luknjo pa ne upa pokazati. Pa verjetno je pol ure tolkel po tistem karcinogenem teflonu, da ga je ven dobil.

2021-11-29T14:02:42Z
Ja, če si od tegale odrežeš eno šnito, jo moraš potem z nekom skupaj, vsak z obema rokama držati. VryE
Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2021-11-29T14:08:40Z

Drugače pa ni čisto nujno, da je tak kruh popolnoma domač.

V štacunah prodajajo tudi že fertik mešunge, kjer dodaš samo vodo in flikneš v mašino. Nekatere z raznimi dodatki so prav dobre. Seveda pa lahko tudi sam eksperimentiraš in izumljaš svoje.


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2021-11-29T14:35:39Z
Originally Posted by: Moderni Comirnaty 

Spodaj kjer ima kruh luknjo pa ne upa pokazati. Pa verjetno je pol ure tolkel po tistem karcinogenem teflonu, da ga je ven dobil.

Upam pokazat.

Omenjena luknjica je taka, kot pri 11-letni devici. Pekovski kruh pa ima tudi svoje minuse. Ko si predstavljam, kako si umazani pek "češlja jaja" med oblikovanjem kruha, kako si s štručko testa popivna in ohladi prešvicano kosmato pazduho in podobno, da ne naštevam, me tudi mine. Treba je videt, kako se peki in pekice zabavajo v nočnem šihtu, kako si ne umivajo rok po petingu ali onaniranju, vsaka pekarna ima miši in ščurke. Moj aparat za kruh ni neko poceni sranje, ima kup dodatnih možnosti izdelkov (jogurt, marmelada, praženje oreškov), možnosti posameznih kontroliranih faz itd... Glede velikosti rezin pa si lahko izbiraš gramaturo končnega izdelka.

 


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-11-29T14:42:35Z
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Jaz sem prej en kiwi + žlica domačega bučnega olja. Superiorno!

Zdele bi pa kak takle kruh pasal... Profesor

A to kivi zmečkaš in zmešaš z bučnim oljem? So pa namočeni suhi paradižniki tudi dobri z bučnim oljem, ne le z oljčnim.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-11-29T14:55:51Z

Bučno olje? Sux

(To je za Štajerce in Pomurce. To so uni, ki še žgancev ne znajo prav narediti Owned!)


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2021-11-29T15:14:52Z
Originally Posted by: ZokiPoki 

Originally Posted by: Navadni Nimda 

Jaz sem prej en kiwi + žlica domačega bučnega olja. Superiorno!

Zdele bi pa kak takle kruh pasal... Profesor

A to kivi zmečkaš in zmešaš z bučnim oljem? So pa namočeni suhi paradižniki tudi dobri z bučnim oljem, ne le z oljčnim.

Ja, kiwi narežem in dam žlico unega čarobnega olja čez. Verjetno ta najboljši možen "dezert", C-vitamin in olje sta prijatla. Jasno se ne pretirava z bučnim, večina je v uporabi extra-deviško oljčno za solate, pečenje, omake, itd. Paradajzi rulajo, baje so najbolj koristni, če so segreti (antioxidant "lycopene").

@Kekez, tole je super duper od enega pri Ptuju nekje, nobenih kemikalij, itd. Mala proizvodnja, niti ne prodaja, ampak raztala sorodnikom in znancem. Superiorno je.

2021-11-29T15:29:49Z
Bučna olja so različna po kvaliteti. Olje iz modernih sort buč, ki dajo visoke pridelke, ni tako okusno in aromatično. Nekoč, ko smo hodili v osnovno šolo, smo oljno pogačo (štok) po stiskanju razbili na koščke in to počasi glodali in valjali po ustih. Tudi posojali so si nekateri to zadevo iz ust v usta. Danes te pogače skoraj ne dobiš več, ker večinoma olje stiskajo v stiskalnicah s polžem. Nekateri dodajo v tropine iz stiskalnice še sojino olje, premešajo in še enkrat stisnejo. To potem zmešajo z bučnim oljem in ga osiromašijo.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-11-29T15:38:20Z
Originally Posted by: kekez 

Bučno olje? Sux

(To je za Štajerce in Pomurce. To so uni, ki še žgancev ne znajo prav narediti Owned!)

Vsako jutro že dolga leta pripravljam žgance, v bistvu pečeno polento, iz polno mlete moke iz bele koruze. Zvečer se v ekonom piskru skuha polenta, drugo jutro pa jo opečem na maslu. Najprej se poje skorja, nato pa se preostanek zalije z mlekom. Ne znam si predstavljati boljšega zajtrka.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-11-29T17:25:16Z
Evo, jest sem jedla dons božanski ješpenj z čičo in kakopak brez mesa. App  Še za jutri ga mava, ostalo je romalo v skrinjo. Cool  Kruha nisva rabla zraven, buhnedej! Razigrano
UserPostedImage
2021-11-29T18:16:18Z
2Thumbs Tudi pri nas smo danes jedli ješprenj, skuhan včeraj. Ob nedeljah naša kuharica pripravlja jedi na zalogo, zato ga je je tudi nekaj v skrinji. Je bil pa z malo prekajenega mesa. Ješprenj (išprej) je bil v moji mladosti moja najljubša jed. Včasih so ga pripravili s suhimi češplji, tega pa nisem jedel. Kadar smo bili po šoli kazensko zaprti, se je reklo, da smo jedli ješprenj. Najbrž je bil nekoč pogosta zaporniška hrana.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-11-30T05:13:45Z

Mogoče ker kao ne zgleda okusno?  Sem rekla KAO!!! Jojprejoj

Tud jest sem po novem mau spremenial ritem futranja in v nedeljo nakuham kaj za pon + tor in skrijo. Recimo to nedeljo sem nardila dop neko azijsko omako za v škrinjo, pa ješprenj, kosilo pa še bajto sva pospravla do južne. Pol pa ven.  Šla sva pa nazajgrede tud pogledat kako je s cesto proti Jezerskemu, samo še Tupaliče so razbite - očitno bo trajal do pomladi po tamalem.  Yawn  No, ampak via Preddvor greš pa že lohka po asvaltu na Jezersko z bicikleto brez, da ga nosiš vmes. Cool


UserPostedImage
2021-11-30T06:10:14Z
Itak so tenstano kislo zelje, sarma ali ričet zares okusni šele drugi dan, ko odležijo. Danes bo za malico mohant božanskega okusa. OhYes!
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-01T07:22:50Z
Zadnč sem bral en člank (od Cleveland Clinic), kjer so rekli, da so fermentirane hrane izjemno blagodejne za čreva in prebavni sistem. Kislo zelje, polni jogurt, zanimivo tud recimo vložene kumare,... verjetno še kaj. Profesor
2021-12-01T09:18:45Z
Mogoče so mislili fermentirane kisle kumare, ki jih obožujejo Rusi. Tele naše, vložene v kis, najbrž niso tako zdrave.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-01T09:27:04Z