2021-12-15T17:20:51Z
Originally Posted by: Navadni Nimda 

....

Un z apukunturo: to je fizikalni poseg. Priznava ga tudi uradna medicina (v veliki meri).

Potem pa mi najdi razlago, da je to fizikalni poseg.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-15T18:43:23Z
Čisto preprost mehanični pritisk na živec ali živčni vozel, ali predel, kjer je mnogo živcev., morebiti olajša počutje in naredi povratno-vzročno povezavo z možgani, kar lahko omogoči relax mišic v okolici, ali boljši blood flow, ipd. (Samo o tem govorim, ne pa recimo, da aku na levem mezincu noge, pozdravi raka na ledvicah ali kaj podbnega).
2021-12-15T20:25:24Z

Akupunktura nima nikakršne veze z živci. Nobene mehanike ni pri tem. Našel sem pojasnilo:

Akupunktura izvira iz tradicionalne kitajske medicine in temelji na neprekinjenem pretakanju energij v telesu. Gre za široko sprejeto in varno metodo zdravljenja raznolikih bolezni in simptomov. Akupunktura je prastaro vedenje, ki ga na Kitajskem uporabljajo že okoli 5000 let. Metoda temelji na ugotovitvi, da sta telo in psiha neločljivo povezana, po našem telesu pa se ves čas pretaka energija. Ta se pretaka po kanalih, ki se imenujejo meridiani. Ti kanali se nahajajo po celem telesu, namen izvajanja takšne metode zdravljenja pa je odprava blokad v kanalih in vzpostavitev pravilnega pretoka energije. V tem smislu je akupunktura regulacijska terapija, saj se z vzpostavitvijo ravnovesja v telesu, povrne tudi zdravje. Akupunktura je torej način zdravljenja, ki se lahko pohvali z večtisočletno tradicijo in je danes sprejeta ter priznana v večini držav. Uporablja se jo za zdravljenje raznih protibolečinskih stanj in drugih simptomov.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-15T20:25:46Z
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Un z apukunturo: to je fizikalni poseg. Priznava ga tudi uradna medicina (v veliki meri).

giggle

2021-12-15T20:50:30Z

Prebrat (celo stran Profesor), kjer piše kar zanimivo o akupunkturi. Cleveland Clinic je verjetno največji Ameriški zdravstveni sistem in prva ali druga vsako leto po kvaliteti. Te tičke mam na Tvitru in dnevno obdelajo množico odličnih prispevkov s področja medicine, pravilnega prehranjevanja, ohranjanja zdravja, preventive ter tudi sem pa tja kako s področja cutting edge razvoja (zdravil, metodik).

Acupuncture: What is it, how it works, treatments (clevelandclinic.org)

(V bistvu dost podoben pogled, kot ga je navedel gor spoštovani kolega @ZokiPoki)

2021-12-16T05:07:43Z
It's all about the Benjamins $$$

What happened to the Cleveland Clinic could have happened to any one of a number of prominent medical centers. Hospitals affiliated with Harvard, Yale, Penn, and many others have for years employed clinicians in centers variously labeled integrative, holistic, wellness, complementary, and alternative. Because alternative medicine is popular, and because healthcare is a marketplace, even the best medical centers have tried to cash in on what has become a multi-billion-dollar-a-year industry. But it’s a tricky business.

Povezava

To their credit, several alternative healers have looked further into why acupuncture works. They’ve asked, “Does it matter where you put the needles.” The answer was no; needles could be inserted along prescribed meridians or randomly; both worked. They’ve asked, “Do needles need to puncture the skin?” This question was answered by a brilliant physician named Edzard Ernst, a professor of complementary medicine at the University of Exeter in England. Ernst developed a retractable needle; patients could now feel the needle but didn’t know whether it had been inserted under the skin. Ernst found that acupuncture still worked. In other words, acupressure works just as well as acupuncture.

ROFLMAO

2021-12-16T05:47:36Z
Pitaj boga kaj je res. Zahodnjaška znanost mora po svoji navadi vsako vzhodnjaško zadevo analizirat, razčlenit na prafaktorje, pojasnjevat, tudi z narobe zaključki. Najbolj pomembno je dejstvo, da akupunktura učinkuje in pomaga ljudem. Jaz ne verjamem v zdravilno moč čajev, pa verjamem, da ljudem pomagajo. Vsa zdravilna alternativa najbrž temelji na magijskih učinkih, kjer je predpogoj za ta učinek, da verjameš. Verjetno je vse placebo učinek. Ko se govori o nekakšni energiji, je to le zato, da si lahko ljudje nekaj predstavljajo. Kot je pojasnjeno v prej omenjenem filmu gre za informacijska polja, ki pojasnijo interakcije med celicami organizmov in med organizmi samimi. Še enkrat poudarjam, da je film The Living Matrix (2009) vreden ogleda, čeprav sigurno obstajajo še boljši filmi.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-16T06:14:54Z

Informacijska polja? Lih je bil člank (prek FB), v drugem delu se nekaj zanimivega svita. Sicer je tole govora o gromozanskih strukturah, jatah galaksij, na kozmološkem levelu. Ampak vprašanje je jasno: ALI IMA INFORMACIJA MASOGeeked

There is no dark matter. Instead, information has mass, physicist says - Big Think

2021-12-16T06:41:26Z
Še nekaj misli o verjetju in magiji. Ko verjameš v nekaj, se odpravijo blokade, ki so prej delovale. Na ta način zdravijo vrači in šamani. Tudi zdravnik v beli halji s stetoskopom deluje tako, da mu pacient zaupa in verjame v pomoč. Če bi bil oblečen kot klošar, neumit in smrdeč, ne bi imelo takega učinka. Na Kitajskem sem nekoč bil s turistično skupino na obisku v nekem zdravilnem centru. Bil sem priča, ko je zdravilec držal dve ženski za roko in ju gledal v oči, nato pa ugotovil njune notranje bolezni oz. težave, kar sta potrdili. Prodali so jima neke homeopatske kroglice, obema iste za različne bolezni. Te kroglice so imele najbrž pozitiven placebo učinek, če sta verjeli, da pomagajo. Za magijsko delovanje je pomembno tudi to, kako je mag oblečen. Dovolj, da pogledaš župnika v tistih cunjah pretkanih z zlatom, pa bo napravil magijski vtis. Če bi angleška kraljica hodila naokrog oblečena v cunje iz Lidla in sedela na narobe obrnjeni kišti za krompir, je ne bi občudovali, kot jo zdaj.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-16T06:56:22Z
Ničesar navedenega NE negiramo. Profesor Videl sem pri meditaciji, da so zadeve lahko orenk spektakularne. Vendar... ničesar se ne da materialno dokazat. Verjetno se sploh ne da, ne samo da ne znamo. Pirsig je temu rekew "pre-conceptual awareness"... dojemanje, hkrati s polno prisotnostjo. Na meji med magijo in HareKrišno (temu slednjemu jaz tako rečem, ni mišljen un kult).
2021-12-16T08:40:32Z
Vprašanje je, kdo rabi dokaze in zakaj. Eni jih rabijo le zato, da se kvaziznanstveno prepucavajo in zdravijo komplekse, ki so skriti nekje v njih. Če nekaj deluje, pač sprejmeš brez analiziranja in iskanja dokazov, sicer to zavrneš in mirna Bosna. En moj znanec, ki je doktoriral tik pred penzijo, (le zakaj?) ti bo na vsako tvojo mnenje oporekal in dokazoval, da nimaš prav, ali pa zahteval dokaze. Pri njegovih 160 cm in smotan, kot je, to nekako razumem.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-16T08:46:46Z
Gre za komuniciranje, ali po domače predočenje. Še bolj po domače, nekomu želiš nekaj povedat, razložiti o čem govoriš. Vendar, meni beseda "energija", ali "QI", ali "čakra" ne pove nič. Če pa že, gre za mojo lastno predstavo (=fantazija), ki skor 100% nima veze s tem, kako to ti vidiš/dojemaš. Torej NE govoriva o isti stvari ali fenomenu. Samo opisujeva... "nekaj". Odsotnost Matematičnega formalizma je tisto, kar je precej bedno včas. Dno
2021-12-16T17:28:42Z

Tovariš Mao je tule res hudo zayebal.

2021-12-16T18:26:56Z
Kljub temu, da gre za SLATE (Amišdamdasehecam?), smo z veseljem prebral tole natepavanje. In se vsaj malo bolj izobražene počutimo, ker je kr dost zanimivosti notr. Celo Alan Watts nastopa! Eeek!
2021-12-17T06:45:23Z
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Tam je knjiga: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance.

PRIPOROČAM! Profesor

Začel sem brati to knjigo. Lahko povem, da me je takoj prevzela. Zasluga za to gre tudi čudovitemu prevodu. Če bereš prevedeno knjigo, zna biti literarni užitek še boljši. Ne gre za to, da razumeš besedilo originala v tujem jeziku, dodana vrednost je to, da ti dober prevajalec pričara občutja, ki jih doživiš le v materinem jeziku. Moma Kaporja sem bral v srbščini, ki jo sicer dobro obvladam, vendar sem nekatere fore dojel šele po drugem branju. Momo Kapor ni prevedljiv v slovenščino, saj uporablja jezik ulice, kjer so se mešale v zgodovini najrazličnejše kulture.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-17T09:34:11Z
Jaz sem bilingualec in mi je tole v originalu isto povsem razumljivo & dojemljivo. Se pa strinjam, da je kvaliteten prevod lahko povsem enakovreden. Tako sem recimo bral Štoparski Vodnik, ki je bil spektakulrano odlično preveden (tega v originalu nisem bral).
kekez
 
kekez Topic Starter
2021-12-17T22:22:51Z

Jaz sem, ne vseh delov, saj sem spoznal, da prevod nič ne izgubi na kakovosti. Po spominu ...

Original:

Now the world has gone to bed,

Darkness won't engulf my head,

I can see by infrared,

How I hate the night.

Prevod:

Ves svet je upihnil sveče,

le mene tema zejeti neče,

ker jaz vidim infrardeče.

Oh, kako sovražim noč.


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2021-12-17T22:37:51Z

Štoparski vodnik po galaksiji je zabaven, poučen & pravi užitek brati. To ni samo prevod kar se mene tiče. Angleži imajo dost stvari drugače v svoji civilizaciji, in tega ne moreš prevesti z direktnim prevodom. Potrebno se je potrudit, da najdeš paralele v naši kulturi, da pričaraš podobne miselno/ćustvene odzive pri bralcu.

Naj me vrag pocitra, če se bom spomnu na kak primer tega... mogoče bo treba po 15 letih spet kaj prebrat.Dno

(Tvoja gornja pesem je primer, kjer je skoraj dobesedni prevod, ampak je čisto OK kar se mene tiče.)

2021-12-26T19:57:21Z

Pri tej motoristični knjigi sem na polovici in moram povedati, da je fantastična, enako velja tudi za prevod. Se moram krotiti, da ne preberem preveč naenkrat, da se lahko prebrano še enkrat prežveči. Kakšna povezava je z zenom, mi še ni jasno, verjetno treba prebrat do konca. Gostobesednost in lepi opisi ne gre s pojmom zen, podobno kot je popolnoma deklasirano govorit in razpravljat o pojmu dao. Že nekajkrat sem objavil pesem od Cream Pressed Rat and Warthog. To je zenovska pesem.

Pressed rat and warthog have closed down their shop.

They didn't want to; 'twas all they had got.

Selling atonal apples, amplified heat,

And pressed rat's collection of doglegs and feet.

Sadly, they left, telling no one goodbye.

Pressed rat wore red jodhpurs, warthog a striped tie.

Between them, they carried a three-legged sack,

Went straight round the corner and never came back.

Pressed rat and warthog have closed down their shop.

The bad captain madman had told them to stop

Selling atonal apples, amplified heat,

And pressed rat's collection of doglegs and feet.

The bad captain madman had ordered their fate.

He laughed and stomped off with a nautical gate.

The gate turned into a deroga tree

And his peg leg got woodworm and broke into three.

Pressed rat and warthog have closed down their shop.

They didn't want to; 'twas all they had got.

Selling atonal apples, amplified heat,

And pressed rat's collection of doglegs and feet


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2021-12-26T20:01:35Z
Jaz si navm kvaru veselja med branjem s pametnjačenjem & parcialnimi interpretacijami! Ajetkotkoje!