2022-09-18T08:30:11Z
Danes sem pripravil domači kečap po lastnem receptu. To je letos že 2. runda. Ker je jesenski paradajz bolj kisel, je potrebno dodati še sladkor.Odlično se poda k pomfritu. Tole so sestavine:

paradižnikova mezga

čebula prepražena na olivnem olju

česen

poper

čili omaka (tabasco, domači)

kraški šetraj

muškatni oreh

klinčki

rdeča paprika

sol

(sladkor)

Začimbe se kombinira po lastnem okusu.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-18T10:52:06Z
Takole zgleda:

UserPostedImage


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-18T13:45:11Z
To delaš za izvoz? Slovenci imam namreč besedo kečup.
2022-09-18T15:04:56Z
Za izvoz bi moral napisati catch-oop, na sekundarni embalaži pa catch-oops. Tole mojstrovino sem objavil, ker Tiha nič več ne objavlja, odkar je prišla v srednja leta, čeprav je to starost, ko ženske začnejo kuhat in se redit.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-18T16:21:50Z
Jaz imam tudi rad Ketchup pri določenih sortah krompirja, in tudi recimo pri BigMac. Tole gre verjetno tudi na pečenko, in še kam. Super je, da si napisal tudi sestavine tega domačega "zvarka", ki je resna špecialiteta. Mora bit fula okusen 100 na uro! 😎

PS. Osebno sicer NE podpiram sladkorja v paradajzu. Res pa je, da je vedno v vseh paradajzjih jedeh. (Razen, če sam kuham, takrat ga ni. Sladkorja sploh nimam doma že verjetno 30 let, LOL.)

PS2: Upam, da bo enkrat tudi recept za domači Tabasco. Moram pa priznat, da tako bogatega recepta za ketchup nimajo niti pri HEINZ (od teh najraje kupujem ketchup).

2022-09-18T19:24:54Z
Tabasco po originalnem postopku ne vsebuje drugega kot čili, sol in kis. Štos je v anaerobni fermentaciji in zorenju. Na YT so navedene tehnologije, kako se pripravlja. Jaz delam po louisianski McIlheny metodi iz čilija jalapeño. Ta, ki ga zdaj uporabljam, je star 7 let.

Ko sem delal prvo rundo kečapa, nisem dodajal sladkorja, ker so bili paradajzi zreli v poletju. Tudi pri nas porabimo mogoče 1 kilo sladkorja na leto.

Kečap je zanimiv, ker ga lahko začinjaš na 1000 načinov. Kupljen kečap vsebuje še razne aditive od ojačevalcev okusa, kot so glutaminat, ribonukleotidi (E621, E634 itd...), do zgoščevalcev zaradi cenejše proizvodnje . Meni to ne ustreza, prav tako tudi zaradi začimb.

 


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-18T20:02:36Z
In kakor vidimo, ga daš v steklene flaše, kar je 100x bolje od plastičnih embalaž.👍

(Lih prejšn tedn so objavili raziskavo, tako dolgoletno in široko, da so najdli močno statistično korelacijo "always fresh" kemikalij, ki so v glavnem namenjene embalažiranju in konzerviranju. Ker te kemikalije (2 družini) niso vodotopne, se tej mikrodelci nabirajo v jetrih v desetletjih, ter prično negativno vplivati na genski zapis in ga lahko poškodujejo (=vzrok raka). Trajalo bo še lep cajt, da se tole obvlada, potem pa bo treba najt način, da se človek spuca tega govna z lastnega telesa, ter iz vodovodov, sistemov za odplake, jezer, oblakov, itd. povsod so.)

2022-09-19T07:05:22Z
Pri nas je kar pogosto na mizi pomfri iz domačega krompirja, pripravljen v pečici na vroč zrak brez maščobe. Enostavno se ga ne naveličaš, ko je tako dober z dodatkom kečapa. Te pečice na vroč zrak so res super pogruntavščina. Enostavno daš v boben narezan krompir, naštimaš tajmer in temperaturo in greš delat kaj drugega.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-19T10:13:52Z
V naši bajti živ boh ne je in tudi ne pogreša kečapa.

Jaz ga morda priložnostno 1x letno.

Tudi pomfrit in cvrtje je na jedilniku izredno redko.

In tudi majoneza je zelo redko na jedilniku.


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-09-19T10:24:46Z
Pomfri in na splošno ves krompir ne bi užival za živo glavo, če bi bil iz trgovine. Tisti je preveč prešprican s fungicidi in insekticidi, pri pripravi zemlje pa še s herbicidi. Da ne govorimo o okusu.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-19T11:19:27Z
Kar se okusa tiče, sta zame še kar kralja krompirja: kifeljčar in igor.

Lep snežno bel krompir.

Tile današnji primerki niso niti senca tega.

Žal pa noben strup ne pomaga proti virusom.

 


Še vedno divjak. Cepiča se nista prijela.
2022-09-19T11:21:42Z
Za pomfri mora biti krompir prej zamrzjen. Poznaš mogoče kakšnega kmeta iz naših koncev, ki ga prodaja?
2022-09-19T11:35:46Z
Ne vem, zakaj bi bil zamrznjen krompir boljši, po mojem je slabši. Vem, da v trgovini prodajajo predpripravljen, termično obdelan krompir zamrznjen, a to je le zaradi nuje, da se prej pripravi. To je za tiste uboge ljudi, ki nimajo 20 minut časa, da si olupijo, narežejo krompir in normalno spečejo.

Za krompir pa vprašaj pri sosedih v KZ, jaz ne poznam takega kmeta.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-19T11:43:23Z
Originally Posted by: kekez 

Kar se okusa tiče, sta zame še kar kralja krompirja: kifeljčar in igor.

Lep snežno bel krompir.

Tile današnji primerki niso niti senca tega.

Žal pa noben strup ne pomaga proti virusom.

 

 

Tisti krompir bi lahko tudi brezvirusno semenili, a so novejše sorte boljše. Problem okusa krompirja je v tem, da je okus obratno sorazmeren s količino pridelka, kot pri večini kmetijskih pridelkov. Vsak, ki prideluje krompir za prodajo, stremi za čim višjim pridelkom, zato gnojijo na veliko in špricajo.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-19T11:59:24Z
Originally Posted by: ZokiPoki 

Ne vem, zakaj bi bil zamrznjen krompir boljši, po mojem je slabši. Vem, da v trgovini prodajajo predpripravljen, termično obdelan krompir zamrznjen, a to je le zaradi nuje, da se prej pripravi. To je za tiste uboge ljudi, ki nimajo 20 minut časa, da si olupijo, narežejo krompir in normalno spečejo.

Ni res, ni samo zaradi nuje. Zamrzjen se drugače peče in je potem zaradi tega bolj hrustljav. Ne vem pa kako je s tem potem glede načina olje / zrak, saj imam tudi jaz airfryer.

2022-09-19T13:32:51Z
Industrijsko predpripravljen krompir je iz posebnih sort, ki imajo več škroba in manj beljakovin, zato je bolj hrustljav. Običajen krompir pa ni selekcioniran za več škroba, kajti zaželeno je, da ima krompir veliko beljakovin, ki so ene najbolj kakovostnih. Še bolj beljakovinski krompir pa je tudi za posebne namene, npr. kot krompir za solate ali pa celo kot vir beljakovin in škroba kot stranskega produkta. Torej je "škrobni" krompir specialno za pomfri (in vir škroba npr. za alkohol), običajen krompir pa je nek kompromis med skrajnostima. Tako so nas učili.
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-19T14:58:00Z
Quote:

The potatoes cook faster when thawed but if they're still in a completely frozen state when they hit the heat, the fry's surface remains sealed as it cooks, which yields a crispier, this-is-what-a-french-fry-should-always-taste-like final product. The same goes for baking or air frying the fries.

Potegni si dol serijo "The Bear".

2022-09-19T16:08:51Z
A ti potem zamrzuješ krompir?
_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2022-09-19T16:53:59Z
Ni časa. Bom pa tole probal enkrat.

Sem pa šel danes kupiti 90 kg po 0,70€ / kg.

2022-09-19T17:22:31Z
To je kar ugodna cena, če je lep krompir.

Jaz pa pravkar pripravljam še eno jesensko štajersko dobroto - pečene bučnice. Vse v redu in prav, ampak ko začneš luščit in jest tega hudiča, ne moreš nehat.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.