Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
Options
Go to last post Go to first unread
Navadni Nimda  
#1 Posted : Wednesday, November 7, 2018 11:07:50 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,375

Zanimiv problem, ne vem pa odgovora, neki sem na Wiki gledal GRUB2, ampak ni zaleglo.


Imam eno ZELO staro mašino, ki ima samo IDE disk konektorje, iz cajtov AMD Ahtlon 2600+, max 2GB Ram. In se lepo boota z IDE diska, Xubuntu 18.04 laufa normalno. Če dam PCI kartico (to je uno pred PCI-e) s SATA diski gor, jih BIOS lepo vidi, ampak ni šans, da bi ga shecu, da se boota od katerega od njih. Samo IDE disk, ki ga vidi BIOS, je bootable. (Tudi recimo ne zna bootat iz USB. Za Linux install, sem moral zapečt DVD.)


Vprašanje: ali je možno shecat Linux Bootloader, ki je na bootable disku, da bi dejansko sistem naložil z enga druzga diska? Dno

Edited by user Wednesday, November 7, 2018 11:40:59 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
mungo  
#2 Posted : Thursday, November 8, 2018 8:13:41 AM(UTC)
mungo
Joined: 7/22/2017(UTC)
Posts: 413
A si odklopili IDE disk pri bootu?
kekez  
#3 Posted : Thursday, November 8, 2018 10:14:15 AM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 1,872

V tale grub2 še nisem resno zagrizel in tudi vprašanje, če kdaj bom, saj je zdaj uefi vedno bolj prisoten.
Se tole kar preveč menja, najprej lilo (na drugi arhitekturi potem še milo), potem grub in zdaj grub2. Vsakokrat vse na novo.


Po mojem bi tole moralo biti možno, ne vem pa, kako se naredi.
Morda, ampak le morda, mora biti vsaj stage1.5 na istem disku kot je boot mbr.


Grub dela namreč po stage-ih. Najprej prebere MBR stage1, tu ima zapisano fizično lokacijo (LBA) od stage1.5 (boot.img) - ne vem, če je lahko na drugem disku. Ko prebere stage 1.5, pa že pozna fajlsistem in gre naprej lahko po direktorijski in datotečni strukturi na stage2.

Edited by user Thursday, November 8, 2018 10:15:37 AM(UTC)  | Reason: Not specified

kekez  
#4 Posted : Thursday, November 8, 2018 10:24:55 AM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 1,872

Da bi to nekako morali iti, sklepam na podlagi dejstva, da sem že videl boot CD, ki ti zboota OS z diska (se pravi, da je grub na drugem nosilcu kot OS).


Možno pa (nisem preizkušal), če ni to fejk in loader z enega diska ne naredi nič drugega, kot le ponovno prebere stage1 (mbr), ki je na drugem disku in mu preda kontrolo. Kar pa načeloma tudi ni nič narobe. Le pomeni, da moraš tudi na drugem disku imeti gor zložen komplet grub (tako kot na prvem), le da žal očitno ta ni dosegljiv biosu.


kekez  
#5 Posted : Thursday, November 8, 2018 10:57:35 AM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 1,872

Morda, da ne kompliciramo preveč. Si sploh preizkusil, če gre tole kar automeđikaly?


Če imaš grub strukturo na obeh diskih in zbootaš s prvega ter poženeš update-grub.
Po mojem so tile čarovniki kar preveč pametni in bi morali sami najti, da sta dva diska nainštalirana. Zato bi moralo vse to zložiti skupaj v isti grub.cfg in prikazati v boot menuju opcijo za izbiro.


Ti sploh pokaže boot menu? V /etc/default/grub je treba imeti GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu (ne vem, kakšen je default) in timeout vsaj par sekund.
Če ni menuja, se potem pred boot-om loviš s tistim pristiskom na Ctrl ravno ob pravem času, da ti da opcijo za izbiranje.


mungo  
#6 Posted : Thursday, November 8, 2018 12:14:55 PM(UTC)
mungo
Joined: 7/22/2017(UTC)
Posts: 413

Jaz sem imel ene 10 let nazaj podobno težavo s PCI SATA kartico. Šlo je za to, da je grub inštalacija drugače mapirala diske kot kernel.


Navadni Nimda  
#7 Posted : Thursday, November 8, 2018 12:30:40 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,375

Originally Posted by: mungo Go to Quoted Post
A si odklopili IDE disk pri bootu?
Sem probu. Finta je v tem, da mi BIOS ne pokaže možnosti boot iz kateregakoli drugega diska, kot je un IDE. Le, če dam notr kable še na DVD, je pa tudi ta bootable (tako sem sploh dal gor Linux). 

Edited by user Thursday, November 8, 2018 12:54:04 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
Navadni Nimda  
#8 Posted : Thursday, November 8, 2018 12:53:45 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,375

Originally Posted by: kekez Go to Quoted Post


Morda, da ne kompliciramo preveč. Si sploh preizkusil, če gre tole kar automeđikaly?


Če imaš grub strukturo na obeh diskih in zbootaš s prvega ter poženeš update-grub.
Po mojem so tile čarovniki kar preveč pametni in bi morali sami najti, da sta dva diska nainštalirana. Zato bi moralo vse to zložiti skupaj v isti grub.cfg in prikazati v boot menuju opcijo za izbiro.


Ti sploh pokaže boot menu? V /etc/default/grub je treba imeti GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu (ne vem, kakšen je default) in timeout vsaj par sekund.
Če ni menuja, se potem pred boot-om loviš s tistim pristiskom na Ctrl ravno ob pravem času, da ti da opcijo za izbiranje.


Dejansko bom potem preveril /etc/default/grub ...ampak Linux pred naslednim bootom nekam skopira ta file, ajetko? Ker ob boot-time tale file sistem še ni viden. Če pa je viden, potem je to nekje zapisano (in če je zapisano, kot direktni fizični offset boot-diska, smo ga najebal Histerija). 


Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
kekez  
#9 Posted : Thursday, November 8, 2018 1:07:03 PM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 1,872

Ni tako.


Tukaj so samo osnovni parametri za grub.
Building bloki so potem še na /etc/grub.d


Ko poženeš update-grub, iz vse te solate naredi dejanski grub konfiguracijski fajl: /boot/grub/grub.cfg
in ta fajl je potem viden stage2 grubu ob bootu in ti nariše menu (če imaš vključenega) s točkami iz tega grub.cfg fajla.


Grub torej ne rabi videti ničesar, kar je na /etc, saj se to uporabi samo v času konfiguriranja samega gruba.
Če torej karkoli spreminjaš v konfiguraciji, se to praviloma dela v /etc/default/grub in če si maher tudi v /etc/grub.d
Potem poženeš update-grub in to šele spremembe aktivira v /boot/grub/grub.cfg
grub.cfg naj se ne bi na roke spreminjalo!


Po mojem pa tale update-grub tudi pošnofa druge diske in če se mu zdi, da je kaj pametnega na njih, vključi v boot menu (grub.cfg) še tisto.

Edited by user Thursday, November 8, 2018 1:07:29 PM(UTC)  | Reason: Not specified

ZokiPoki  
#10 Posted : Thursday, November 8, 2018 1:08:28 PM(UTC)
ZokiPoki
Joined: 6/4/2016(UTC)
Posts: 2,074

Daj enemu mulcu iz bloka to mašino in 20 €, pa naj odnese v kontejner za elektronske odpadke. Bosta oba na profitu. Profesor


_________________________________________________________________________________________
Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.
Navadni Nimda  
#11 Posted : Thursday, November 8, 2018 1:15:12 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,375

Originally Posted by: ZokiPoki Go to Quoted Post


Daj enemu mulcu iz bloka to mašino in 20 €, pa naj odnese v kontejner za elektronske odpadke. Bosta oba na profitu. Profesor


Gre predvsem za zanimivost.


Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
Navadni Nimda  
#12 Posted : Thursday, November 8, 2018 1:17:50 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,375

Originally Posted by: kekez Go to Quoted Post


Ni tako.


Tukaj so samo osnovni parametri za grub.
Building bloki so potem še na /etc/grub.d


Ko poženeš update-grub, iz vse te solate naredi dejanski grub konfiguracijski fajl: /boot/grub/grub.cfg
in ta fajl je potem viden stage2 grubu ob bootu in ti nariše menu (če imaš vključenega) s točkami iz tega grub.cfg fajla.


Grub torej ne rabi videti ničesar, kar je na /etc, saj se to uporabi samo v času konfiguriranja samega gruba.
Če torej karkoli spreminjaš v konfiguraciji, se to praviloma dela v /etc/default/grub in če si maher tudi v /etc/grub.d
Potem poženeš update-grub in to šele spremembe aktivira v /boot/grub/grub.cfg
grub.cfg naj se ne bi na roke spreminjalo!


Po mojem pa tale update-grub tudi pošnofa druge diske in če se mu zdi, da je kaj pametnega na njih, vključi v boot menu (grub.cfg) še tisto.


Torej dam boot disk z druge mašine, ki ima Linux normalno gor inštaliran, pa preverim v unem grub MENU? To po mojem res ni problem probat... tole bom probu danes ali v naslednih dneh, ko bo mal več cajta.


Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
mungo  
#13 Posted : Thursday, November 8, 2018 3:00:49 PM(UTC)
mungo
Joined: 7/22/2017(UTC)
Posts: 413

Probaj če lahko bootaš s tega.


Pokijeva ideja tudi ni slaba. Clwn

Edited by user Thursday, November 8, 2018 3:09:52 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Navadni Nimda  
#14 Posted : Thursday, November 8, 2018 3:56:51 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,375

Vidim, da tole podpira tudi bootanje z non-bootable USB. Torej bo kar prava stvar... zdej si bo pa treba cajt vzet.


A to misliš, da bi šenku vse lokalni mulariji, al da bi ZokiPoki to preštudiru? HAAA?!


Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
 
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Notification

Icon
Error

 
Vse vsebine so (c) Hyde-Park.si 2007-2018, razen tistih, ki to niso, pa še to ne vse.