Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
Options
Go to last post Go to first unread
kekez  
#1 Posted : Friday, September 27, 2019 12:10:07 PM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 2,465

Se mi zdi, da je tukaj tudi nekaj IKT znalcev, zato eno vprašanjce.

Pripravljam eno mrežno rešitev, ki zahteva veliko zanesljivost delovanja - redundanco torej.

Vem, da obstaja kup nekih sofisticiranih metod, naprav in celo namenskih protokolov v ta namen, ampak jaz sem prišel na zelo enostavno idejo:

Kaj če bi dvema napravama na mreži preprosto dal isti IP naslov. Pa bom s tem imel rezervo.

Vsakdo mi pravi: U! To pa ne! To se ne sme.

Jaz pa: Zakaj? In potem ni odgovora. Dno

Saj sem že iskal po Googlu, pa vrača samo zadetke, kako se temu izogniti. PraviVitez

Edited by user Friday, September 27, 2019 12:10:50 PM(UTC)  | Reason: Not specified

ZokiPoki  
#2 Posted : Friday, September 27, 2019 12:29:03 PM(UTC)
ZokiPoki
Joined: 6/4/2016(UTC)
Posts: 2,793

Jaz bi šel še dlje: kar trem napravam bi dal isti IP. Tako, kot so si trije umetniki nadeli ime Janez Janša in zaščitili blagovno znamko. POVEZAVA

_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

Navadni Nimda  
#3 Posted : Friday, September 27, 2019 4:15:04 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 3,141

Po mojih izkušnjah je Duplicate IP smatran za networking error, mreža se odzove tako, da IP na drugačnem MAC zablokira.

Razen seveda, če je redundantna naprava off-net med čakanjem na napako. Torej, ko se razpade prva naprava, enostavno daš drugo online, odnosno ji dodeliš un isti IP. Ne bo simpel, razen če to delaš ročno.

Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
kekez  
#4 Posted : Friday, September 27, 2019 4:35:18 PM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 2,465

Ne, ne. tukaj sem si zamislil, da obe napravi ves čas na net oglašujeta, da ima ona (vsaka posebej) ta IP.

Tako klient vsakih par sekund (če obe napravi delujeta), zamenja, komu letijo paketi.

Kakšen network error? Kaj na mreži se odzove? Mreža kot LAN praviloma dela na OSI level2. Z IP-ji (level3) se ne ukvarja. Bohnedaj duplirati MAC naslova (L2). Tisto je res štala. Kdo torej zablokira MAC? To bi znalo zmotiti kakšnega zmešanega klienta (in ne mreže), ki hoče biti preveč pameten. To moram še pretestirati.

V realnem bi bilo to podobno, kot bi imeli dve bajti isti naslov in ti je pač vseeno, kam poštar prinese pošto, saj bodo že stanovalci na obeh naslovih prav poskrbeli za zanjo.

Navadni Nimda  
#5 Posted : Friday, September 27, 2019 6:12:35 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 3,141

Jaz nisem mrežar, loh tud neumnosti kvasim, pa nau konc sveta. brblbrbl

Če mam podupliran IP, mi bodo Windows eno mašino ven vrgli. Ampak po mojem je to response od DHCPja na lokalnem routerju, da ne dodeli istega IP še eni napravi, če sem se zmotu pri vnašanju Static DHCP.

Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
kekez  
#6 Posted : Friday, September 27, 2019 6:44:20 PM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 2,465

Za windows vem, da po defaultu pred vklopom na mrežo pošljejo ARP probe, če se bo kdo oglasil z nameravanim IP in če se, namaloajo grd okn na zaslon s conflict sporočilom. Jasno, da ne bom dajal winsom dupliranih IP-jev. Pffffrt

Podobno naredi tudi dhcp pred dodelitvijo IP-ja.

Tole je vse mimo moje teme. Jaz bom dodelil isti fiksen IP dvema pingvinoma, za katera mi je vseeno, kateri od njiju bo potem dobival pakete naslovljene na ta IP. Klienti bodo potem le vsake toliko dobili arp, da se je mac za pripadajoč IP spremenil. Tudi tukaj mi je vseeno, ali klienti to upoštevajo ali ne, dokler sta oba pingvina živa.

Edited by user Friday, September 27, 2019 6:44:49 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Navadni Nimda  
#7 Posted : Friday, September 27, 2019 6:52:49 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 3,141

Dobr, glej da nas obvestiš o rezultatih poduhvata!ROFLMAO

Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

|

Notification

Icon
Error