kekez
 
kekez
2019-11-25T15:24:25Z

No ja. Podzemna elektrika je ziher bolj kot zračna. Veliko manj občutljivo na strele.

Medfazna napetost je vedno 400V. Problem je, če medfazno napetost dobiš na običajno vtičnico (če druga faza nadomesti nulo), kar si ne predstavljam, kako bi se to lahko zgodilo, brez da bi marsikaj ven vrglo že ob poizkusu priklopa.

Za zemljo ponavadi dajo nekaj metrov valjanca ob kablu direkt v zemljo in to v omarici (pred FIDom) povežejo skupaj z nulo.

Jaz ravno razmišljam, kako si bom naredil zemljo za solarne panele in sem prišel na idejo, da bi valjanec napeljal po žlebu do potoka.

Ne ljubi se mi kopati 10m jarka samo za ozemljitev. Nikakor pa nočem to vezati na kakšno armaturo od temeljev ali podobno.

V teoriji ti kakšni plazeči tokovi potem lahko požrejo armaturo v betonu.

Nekoč so v centru Ljubljane spustile ene cisterne v Petrolu.

Ena od hipotez je bila, da so to požrli plazeči tokovi, ki tečejo od železniških tirov proti Ljubljanici. DnoPraviVitez

2019-11-25T18:31:01Z

O 400V mi je govoril človek od elektra. Po moji teoriji pa je vzrok v tem, da je napetost padala, so jo merili: 230->160->0 . Zato sta se poškodovala kompresorja hladilnkov, ker sta se "zaskočila". Na srečo imamo en hladilnik v rezervi, vklopili smo še en odpisan na podstrešju, v kuhinji pa kraljuje amonijačni hladilnik za kampiranje. Če bi bilo res 400V, bi skurilo vse živo, vsaj fit bi ven vrglo. Me je pa rešil UPS, da sem lahko kuril na drva. Dečki so rekli, da bomo brez elektrike največ pol ure, so ga pa srali 4 ure.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

2019-11-25T21:20:12Z

Originally Posted by: ZokiPoki 

Dečki so rekli, da bomo brez elektrike največ pol ure, so ga pa srali 4 ure.

Kot je reku un v unem filmu: "Shit happens!" 


Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 😎
2019-11-26T19:46:29Z

Bo držalo, da je bilo 400 V, ko so v spustili v glavno omarico elektriko brez ozemljitvenega dovoda. Rezultat 9 mrtvih aparatov in strojev. Mogoče pride cenilec - mrliški oglednik zavarovalnice.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.

Ti Koyo
 
Ti Koyo
2019-11-27T08:30:17Z

Tole je čista šlamparija ali celo lenoba. Osebno cenim vsakogar, ki dela za lastno preživetje, ampak malomarnosti pa ne prenašam zlepa. Posebej, če povzroča škodo ali celo ogroža življenje. Srs

2019-11-27T18:17:52Z

Ko sem pred leti namestil dva razdelilca z zaščito pred napetostnim udarom, mi je neki stručko nakladal, kako je to brez zveze. Zdaj sta mi rešila TV, računalnik z diskovjem in ruterjem, telefon, kabelsko in internet, medijski hardver, skener, polnilce telefonov in še več. Le varovalke 4A in 10A sem moral zamenjat. Proti streli mogoče ne deluje, proti elektrokretenom, ki ti spustijo 400V v hišo pa očitno deluje.


_________________________________________________________________________________________

Kdor meni, da je večji od drugih, naj obišče pokopališče.