Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
Options
Go to last post Go to first unread
Navadni Nimda  
#1 Posted : Saturday, December 29, 2018 9:01:04 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,963


Potem, ko je sonda New Horizons julija 2015 letela mimo Plutona, so naredili rahlo korekcijo krivulje, ki je v bistvu ravna črta, in jo usmerili proti asteroidu Ultima Thule, ki je še dodatno milijardo kilometrov dlje od sonca. Mimolet na cirka 3500 km oddaljenosti bo enkrat tekom 1.1.2019. Ker pa je razdalja od tam do zemlje cirka 6 svetlobnih ur, se bomo orenk načakali, da vidimo prvi "beep" signal, da je vse v redu. Potem v naslednjih par dneh bo tudi kaka slika (če bo uspešna), download vseh slik in meritev pa bo trajal enkrat do septembra 2020 (!). Podatkov bo 50 Gigabitov, razdalja je gromozanska, signal pa izjemno švohcan.


In ker je večina NASA na prisilnem dopustu (government shutdown), bodo vse aktivnosti prevzeli kolegi pri JHUAPL, tudi glede obveščanja javnosti prek Twitter accounta @JHUAPL in drugih virov. Vsekakor je tole izjemna dogodivščina, saj gre za najbolj oddaljeno  telo v osončju, ali kjerkoli drugje, ki se ga bo pogledalo od blizu, če bo vse po sreči.


Najnovejše novice bomo seveda prenašali tudi tukaj V ŽIVO, seveda če se ga med prazniki ne bomo preveč "naloudali". :D


Evo malo več podatkov:
http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2018/what-to-expect-new-horizons-mu69-ultima-thule.html

Edited by user Saturday, December 29, 2018 9:05:55 PM(UTC)  | Reason: Not specified

Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
Navadni Nimda  
#2 Posted : Sunday, December 30, 2018 7:57:45 PM(UTC)
Navadni Nimda
Joined: 4/13/2016(UTC)
Posts: 2,963

Mission status update
https://spaceflightnow.com/2018/12/30/new-horizons-ultima-thule-mission-status-center/


Pinpointali so razdaljo do UltimaThule, objekt je cirka 35 kilometrov "drugje", kot so menili. Pač bližje, kot je sonda New Horizons, bolj precizno se lahko s pomočjo trigonometrije, izračuna točno pozicijo. Zadi so zvezde, katerih pozicije so točno/dobro znane. Zadeva je imela danes pred par urami še vedno "manj kot 2 pixla" premera na fotkah kamere LORRI.


Ampak, ker je zdaj pozicija bolj precizno znana, so že poslali popravek timinga delanja fotk. Še ena prilika za morebitne še bolj precizne popravke bo ob cirka 2 ponoči 31.dec po našem cajtu... potem gre pa zares... samo še fotkalo se bo in izvajalo meritve. Tist bo tako hitro švignilo mimo, da skor ni za verjet... cirka 58.000 km/h. Sonda pa ne more fotk delati in pošiljati podatkov hkrati. Za pošiljanje se mora obrniti, ker ima anteno obrnjeno v isto smer, kot kamero. To je zato, ker so šparali in se jim je mudilo pri konstrukciji. Tko da prve malo večje slikce pričakujmo 1.1. pozno popoldne.


Tole je podpis, pod katerega se lahko podpišem! 8-)
 
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Notification

Icon
Error

 
Vse vsebine so (c) Hyde-Park.xyz 2007-2019, razen tistih, ki to niso, pa še to ne vse.