Welcome Guest! To enable all features please try to register or login.
Options
Go to last post Go to first unread
Faust  
#1 Posted : Saturday, February 9, 2019 11:38:41 AM(UTC)
Faust
Joined: 4/18/2016(UTC)
Posts: 98

Tokrat smo spet "fasali" eno poučno od Lektorične, ki nam je prek Twitra sporočila, da se Valentinovo piše z malo začetnico, torej valentinovo. Osebno sicer nisem pristaš pisanja proper names-ov z malimi začetnicami, ampak hey, kdo sem jaz, da bom folk poučeval Slovenščino? Dno 


 


kekez  
#2 Posted : Saturday, February 9, 2019 1:00:59 PM(UTC)
kekez
Joined: 5/9/2016(UTC)
Posts: 2,387

Tole sicer je zanimivo, ker so mene v OŠ očili ravno obratno. Ne vem, ali se je vmes spremenilo, čeprav je čudno, saj se v slovenščini za boga nikoli nič ne spremeni.


Mene so namreč učili, da na voščilnico napišeš srečno Novo leto, če z novo leto misliš na praznik (oz. dneve, ko se to praznuje).
In da napišeš srečno novo leto, če s tem misliš celo naslednje (novo) leto.


 


Podobno so me drugače kot se uporablja danes učili pisanje krajev.
Mene so učili, da pri večbesednih imenih krajev piše druga beseda z veliko, če je že sama posebi ime (oziroma sopomenka za celotno ime kraja).


Npr. Škofja Loka. Tu se pogosto uprablja tudi le Loka namesto cele Škofja Loka. Take so še Gornja Radgona, Nova Gorica, Spodnji Brnik ...


In obratno. Druga beseda naj bi se pisala z malo, kadar nima nobene samostojnosti. Npr. Novo mesto, Stari trg. Pa tudi Kranjska gora. Na, danes trdijo, da se prav piše Kranjska Gora, kljub temu da ne moreš reči da greš v Goro, kar naj bi pomenilo v Kranjsko. Da je zmeda večja, se danes prav piše Kranjska Gora in Črna gora.


In potem imaš nove države in dele njih. Sem se nekoč skregal, ker sem trdil (in še zdaj trdim), da je prav Republika Srbska. Sogovorec pa je zagovarjal, da je prav Republika srbska, ker je po njegovem Srbska pridevnik. Kaj za vraga je potem ime (samostalnik)? Je potem tej pokrajini ime Republika? In je srbska le opis? In potem pride, da bi morali pisati tudi Republika finska, Kraljevina danska, Kraljevina noveška... A to pa ne! Morda ker so Skandinavci (pa tudi Nizozemci...) vredni več od Srbov?

Edited by user Saturday, February 9, 2019 1:03:21 PM(UTC)  | Reason: Not specified

 
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Notification

Icon
Error

 
Vse vsebine so (c) Hyde-Park.si 2007-2019, razen tistih, ki to niso, pa še to ne vse.