Meni se pri kmetijstvu zdi edino, da je premalo učinkovito in preveč razdrobljeno.
Pri nas prevladujejo kmetje, ki imajo po 3 njivce, 5 kravc ..., ob tem 2-3 traktorje ...
Ko je mojemu sošolcu umrl oče, klasičen kmet, je kmetijo prevzel sin, moj sošolec. V roke je vzel papir in naredil načrt.
Tistih 5 krav je odprodal, konec je naredil eni njivci solate, eni pese, eni zelja ...
Za vsako leto je analiziral trg, kaj ima takrat najboljšo ceno in potem je čez vse njive nekaj časa prideloval ajdo, drugič krompir, tretjič ...
Začel je hoditi naokrog in še pred pobiranjem letine prodajati pridelek večjim odjemalcem. Tako je obletal vse hotele in večje kuhinje raznih organizacij in praktično direktno (brez posrednikov) razprodal letino.
Tukaj v Ljubljanski kotlini pri Kranju je večja ravnina, ki se imenuje Sorško polje. Če to pogledaš zraka, je vse pisano.
Za moje pojme bi to morala obdelovati 2 kmeta (da ne bo ravno monopola).
Določena dela za obdelovanje velikih površin se outsorca. Npr. najameš avion, da ti zaprašijo njivo, ko je potrebno.
Sorško polje namreč obsega okrog 35 km2. Vsak od dveh kmetov bi torej obdeloval približno 1500 hektarov.