kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Tasmota ali eWeLink? 
To sm jest!
deležnik
a year ago
Jaz sem imel enkrat Sonoff stikalo z eWeLink, pa mi ni korektno delalo z WiFi (poleg tega sem imel prezasedeno dozo s kabli) in sem ga prodal naprej. Če imaš preveč časa, lahko baje nanj zapečeš tudi Tasmota firmware.
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Aha, torej daješ glas za tasmota.

Jaz imam v službi v datacentru eno eWeLink stikalo. Moram reči, da mi ni preveč všeč.
Zdaj kupujem za doma hub, kjer bom imel gor radiatorske ventile in senzorje  za obtočno črpalko.
S tasmota se še nisem srečal. Sem pa nekje zasledil, da naj bi to bil odprtokodni projekt. Jaz načeloma ne rabim toliko krmiliti zadev s telefonske aplikacije, ampak bi rad, da mi te zadeve krmili računalnik. S te perspektive bi bil verjetno  opensource boljša izbira. Zdi se pa eWeLink bolj razširjen/zastopan.

Na šihtu me pa eni nagovarjajo za LoRa.
En znanec, ki dela na telco pa celo za NB-IoT. Ampak jaz rabim pokriti naprave samo za svojo bajto, ne za celo Slovenijo.
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
V bistvu bo verjetno takole.
Ogrevalne in obtočne naprave bodo ZigBee. Tu je največ ponudbe. Potem bomo pa videli, ali se bo to dalo štimati s fiksnega kompa, ali pa bo potreben ZigBee2Tasmota gateway.
eWeLink menda ne gre na komp, razen prek android emulatorja. Toliko sem na hitro sem našel na netu.
LoRa pa zaenkrat ne bo, čeprav je v Elektroju bolj preferiran in ponujajo tudi development kite.
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Za rolete imam pa ene releje z ESP8266. Ne vem, kaj bi tukaj profitiral s Tasmota?
Taki kot so, jih lahko upravljam celo kar direktno iz bash-a. Nobenega softvera ni treba. 
To sm jest!
Paradajzar
a year ago
Eni majo radi, da se igrajo s tistim v GUI, mal klikajo po roletah da gredo gor pa dol, mal pečico naravnajo, zalivanje rož, odpiranje garažnih vrat, in podobne vragolije (ki se jih hitr naveličaš).
deležnik
a year ago
Dejansko je tako, da je pri stikalih bolje če so čimbolj enostavna. Tako pri tistih v hišah, kot v avtih.

Elon kar naj ima tisto tablico na sredi avta namesto gumbov. Mene s tistem ne bodo videli.
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
ChatGPT o primerjavi med ZigBee in LoRa pravi naslednje:

ZigBee in LoRa sta dva različna protokola za brezžično komunikacijo, ki se uporabljata v različnih aplikacijah.

ZigBee je brezžični protokol, ki se uporablja v lokalnih omrežjih za povezovanje naprav z majhno porabo energije, kot so senzorji, pametne vtičnice in žarnice. ZigBee deluje na frekvenčnih pasovih 2,4 GHz, 900 MHz in 868 MHz ter uporablja protokol IEEE 802.15.4 za omogočanje zanesljive in varne komunikacije. ZigBee omogoča mreženje več naprav in ima možnost za avtomatsko usklajevanje, samodejno omrežno konfiguracijo in obvladovanje energije. ZigBee se uporablja predvsem v pametnih domovih, industrijskih aplikacijah in IoT rešitvah.

LoRa (Long Range) pa je brezžični protokol, ki se uporablja za brezžično komunikacijo na dolge razdalje, od nekaj kilometrov do nekaj deset kilometrov. Deluje na frekvenčnih pasovih 433 MHz, 868 MHz in 915 MHz in uporablja sprejemnik, ki je sposoben prejemati signale z nizko močjo. LoRa ima zelo nizko porabo energije in omogoča, da se naprave z enim polnjenjem baterije uporabljajo več let. LoRa se uporablja predvsem za IoT rešitve, kjer je potrebno prenašati podatke na velike razdalje, kot so pametna mesta, kmetijstvo in nadzor okolja.

Ključna razlika med ZigBee in LoRa je v različnih aplikacijah in razdaljah, na katerih delujejo. ZigBee se uporablja za lokalne omrežne aplikacije, kjer je pomembna zanesljivost, varnost in nizka poraba energije, medtem ko se LoRa uporablja za oddaljene aplikacije, kjer je pomembna velika razdalja in nizka poraba energije. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti ima vsak protokol svoje prednosti in slabosti, zato se izbira med njima odloči glede na specifične potrebe aplikacije.
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
O eWeLink in Tasmota pa:

eWeLink in Tasmota sta dva različna programa za upravljanje z napravami, ki temeljijo na protokolu Wi-Fi, vendar imata nekaj ključnih razlik.

eWeLink je zaprt sistem upravljanja naprav, ki ga razvija podjetje ITEAD. Za uporabo eWeLink morate imeti povezavo z internetom in ustvariti račun. Po tem lahko upravljate svoje naprave s pametnim telefonom ali drugo mobilno napravo, ki ima nameščeno aplikacijo eWeLink. EWeLink podpira tudi upravljanje naprav s pomočjo glasu prek Amazon Alexe ali Google Assistant.

Tasmota je odprtokodni alternativni firmware za naprave, ki temeljijo na protokolu Wi-Fi. Tasmota je mogoče namestiti na različne naprave, kot so pametne vtičnice, žarnice in senzorji. Tasmota se izvaja na napravi in ga lahko upravljate prek lokalnega omrežja prek spletnega vmesnika. Tasmota ne zahteva računa ali povezave z internetom, saj deluje le v lokalnem omrežju. Tasmota podpira tudi integracijo s platformami tretjih oseb, kot so Home Assistant in MQTT.

Ključna razlika med eWeLink in Tasmoto je v tem, da je eWeLink zaprt sistem, ki temelji na storitvah v oblaku, medtem ko je Tasmota odprtokodni sistem, ki temelji na lokalnem upravljanju in ne zahteva povezave z internetom. EWeLink ima večjo podporo za glasovno upravljanje in vam omogoča, da upravljate naprave od kjerkoli, medtem ko je Tasmota bolj prilagodljiv in vam omogoča, da imate popoln nadzor nad svojimi napravami in podatki, kar je pomembno za tiste, ki skrbijo za svojo zasebnost in varnost.
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Zakaj sploh tukaj sprašujem, če imamo zdaj Velikega brata, ki ve celo več od moje žene? 
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Originally Posted by: deležnik 

Dejansko je tako, da je pri stikalih bolje če so čimbolj enostavna. Tako pri tistih v hišah, kot v avtih.

Elon kar naj ima tisto tablico na sredi avta namesto gumbov. Mene s tistem ne bodo videli.Meni je pa všeč (tudi v avtu zadnje čase), da mi ni treba delati, ker vse naredi računalnik namesto mene.
Zakaj bi se jaz moral jajcati z roletami, radiatorji, ključavnicami, ...

Ko stopim v kopalnico, naj se mi pripravi topla voda (obtočna črpalka),
ko se bližam domu, naj se dom bolj zahajca, ko pa ni nikogar ali vsi spimo, pa naj malo oladi,
Ko je dan, gredo rolete gor, ko je noč gredo dol - to je simpl, dodatno pa, če nažiga  sonce v prostor, naj se malo zasenči.
Za vrata se tudi ve, kdaj morajo biti zaklenjena in kdaj ni treba.

Zakaj bi se sploh človek moral s tem ukvarjati? To je vse čisto simpl za eno malino. 
Fora pri vsem je tudi, da za dosti stvari sploh ne rabiš senzorjev. Podatki so dostopni z neta. Pred meseci sem si nabavil eno vremensko postajo, ki dejansko meri samo temperaturo, vse ostalo (vreme, veter, padavine,...) pobere z neta. Pred tem sem bil v dilemi ali kupiti eno super-druper zadevo s šalčkami in vetrnicami ... zakaj le?
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Za luči načeloma ni nekih vnaprej znanih avtomatizmov, razen za stopnišča in hodnike.
Zato sem pristaš klasičnih stikal. Smo jih pač navajeni.
Kljub temu pa mi gre na živce, kar smo spet pred kratkim imeli na šihtu od štromarjev: Katero stikalo naj prižiga katero luč? In potem na veliko brkljajo po stropu in vlečejo kable.
Ja madona, naflikaj stikala na steno, pa bomo sprogramirali, katero stikalo bo za katero luč.
Aaaa? Tega pa še niso jemali!
To sm jest!
host
 • host
 • Administration
a year ago
Tole s štekerji za svetlobo (in karkoli) pa je res ena taka stvar, ki mora bit wireless.

In verjetno je dovolj una Malina, ki je čist ta najmanjša.
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Nova ugotovitev. eWeLink tudi podpira razne spletne in CLI upravljalske možnosti, če plačaš naročnino. 10€ letno pride.
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Včeraj sem končno dobil zigbee hub.

Najprej  sem naštimal en PIR senzor v eno od kopalnic. Ta naj bi v bodoče nekoč služil za zagon obtočne pumpe za toplo vodo. Senzor se je takoj povezal s hubom. Tudi dela. Samo zaenkrat še ne vem, kaj naj z njim. Zdaj dobim na telefon sporočilo, ko je nekdo v kopalnici. Neuporabno. Tole bo nekako treba dobiti na računalniku, ki bo ob tem malo preračunal in sprožil aktuator (pumpo). Najprej pa moram to nekako dobiti na računalnik. Telefon sux.

Potem sem se lotil radiatorjev. Imam termostatske aktuatorje za ventile. Navodila čisto nekoristna. V eni uri mi ga ni uspelo povezati na hub. Matr, kako sovražim naprave, kjer moraš s 3 tipkami vse sprogramirati. Kratek pritisk pomeni eno, 3 sekundni pritisk nekaj drugega, 5 sekundni pritisk nekaj tretjega. Da je še lepše, so to touch tipke, da sploh nimaš občutka, ali je sploh bil pritisk.
Potem sem za bolj udobno testiranje pustil radiator in vzel iz škatle drugega. Beda! Razbit. Pa je šlo 25€.
Vzamem iz škatle tretjega, spet tokrat udobno na kavču besno pritiskam in držim tiste tač knofe. Nič! Na srečo pa je nekdo na youtube objavil prave kombinacije tipk.

in je takoj speljalo.
Ampak spet ta telefon. Zakaj bi jaz programiral aktuatorje, pa čeprav bolj simpl prek telefona? Meni bolj všeč, da dam to v manual mode, povežem z računalnikom, ki bo odločal, kaj mora biti kdaj nastavljeno. Računalnik namreč lahko ve, kdaj in kje trenutno je kdo doma, kdaj spimo itd. Tele glupe aplikacije pa samo od te do te ure toliko in toliko. Kot da živim na uro. Tudi pa nimam  volje, da bi ves čas besno klikal po telefonu in ročno upravljal vse zadeve. 
Tudi alekse in hej gugli me ne prepričajo. To do potankosti lahko v ozadju dela en črnski program, ki ga jaz naučim, kaj hočem, in bo delal, ne da se vsakokrat vtikam v to črnsko delo.
To sm jest!
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Kako zdaj narediš, da so slike in filmčki neke znosne velikosti? 
To sm jest!
Navadni Nimda
a year ago
Tole je čist res. Intergirane aplikacije pa koštajo precejšne dnarje. Do uskladitve protokolov & poenotenja komunikacij bo preteklo še cajta...

O kakih znosnih videih in slikah govorimo? Po mojem se to ureja pri viru.
deležnik
a year ago
Verjetno lahko v CSS nastaviš, da YT video ne bo 100% max-width.
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a year ago
Nova nevšečnost!
Tale kitajska roba ne dela prav. Sem testiral. Ukažem, da je ventil popolnoma zaprt, radiator pa še kar greje. Očitno aktuator nima dovolj hoda za moje ventile?
Prej sem imel aktuatorje iz Conrada. Ob začetku so slišno izmerili hod ventila in se tako skalibrirali za nadaljnje delo. Preizkušeno delajo. Žal so že v letih in počasi en za drugim odpovedujejo pokorščino. Pa tudi nimajo danes želenih fičerjev. So avtonomni, niso povezani nikamor.

Tudi novi aktuatorji v začetku neslišno preizkusijo obe skrajni legi, ampak očitno nista dovolj skrajni. Ventil ostaja odprt. Tole bom verjetno uspel rešiti z nekim dodatnim distančnikom. Me pa skrbi, da tudi linearna (ali kakršna že je od proizvajalca vprogramirana) karakteristika regulacije ne bo ustrezna. Pol hoda ne bo pol grelne moči. Še najbolj simpl bo, če sprogramiram on/off metodo, da bo radiator ali čisto odprt ali čisto zaprt. Mi bo pa to najbrž preveč žrlo baterije v aktuatorjih. Nisem tudi čisto prepričan, če lahko iz aktuatorja preberem izmerjeno temperaturo, da potem ne bom rabil še dodatnih temperaturnih senzorjev. Bom še malo čaral, pa bomo videli. 

In to naj bi bila consumer tehnologija!?!? 
To sm jest!
Navadni Nimda
a year ago
Velikost videa je verjetno ta zadn problem tlele. 
This forum is running Yetanotherforum.
All content is Copyright® Hyde-Park.si (2007-2023), except where outright stolen.