ZokiPoki
5 months ago
Na N1 sem bral članek o podaljških . Med drugim piše:    Uporabite podaljšek primerne dolžine. Prekratek podaljšek je lahko preveč obremenjen in lahko povzroči pregrevanje.
To si ne znam razložiti, zakaj bi bil krajši podaljšek bolj obremenjen. Glede preseka drotov mi je jasno.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Navadni Nimda
5 months ago
Krajši je kabel pri istem premeru, manjši je padec napetosti.  (ofak, šele zdej mi je kapnilo, da reklamirajo podaljške ki lahko pregorijo. Torej nekvalitetni podaljški, s pretankimi kabli.)

Podobno je pri kitarskih kablih: daljši je kabel, več šumov iz okolja pobere, kot neke sorte antena. Pomeni več šumenja za zvočnikih in slaba volja sosedov.
kekez
5 months ago
V resnici je obratno. Predolg podaljšek vodi v pregrevanje. In sicer zato, ker imamo ponavadi zvitega, pa se toplota sprošča na kupu brez ustreznega hlajenja.
Pri podaljških na kolutu ponavadi piše: max tok 16A pri razvitem in 5A pri navitem v kolutu.
Smo že imeli primer v firmi, ko smo zasilno datacenter priključili na podaljšek. Kabel se je segrel, da se je plastična izolacija začela taliti. Potem smo ga samo razvlekli po sobi, da ni bil več zvit na kupčku, in je bilo zadovoljivo.

Pri kitarah je obratno. Da sosedov ne moti, moraš imeti čimdaljši kabel.
1. ali toliko dolg, da signal sploh ne pride skozi in je tišina 
2. ali toliko dolg, da si lahko dovolj oddaljen od sosedov. 

Polnjenje telefonov ali računalnikov nima veze s podaljški. To je zanemarljivo.
Požar pri teh lahko potencialno nastane zaradi napak ali poškodb v litijevi bateriji.
To je čisto druga tema.
To sm jest!
ZokiPoki
5 months ago
Originally Posted by: kekez 

V resnici je obratno. Predolg podaljšek vodi v pregrevanje..... /quote]
Hvalabogu, sem mislil, da je slovensko ustavno sodišče razveljavilo osnovne štromarske zakone in ne sledim. Bi bilo pa to možno.


Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Lara
3 months ago
Originally Posted by: ZokiPoki 

Na N1 sem  https://sajeposlovnadarila.si/collections/vzigalniki  bral članek o podaljških . Med drugim https://www.estela.si/susilci-za-lase  piše:    Uporabite podaljšek primerne dolžine. Prekratek podaljšek je lahko preveč obremenjen in lahko povzroči pregrevanje.
To si ne znam razložiti, zakaj bi viski rum  bil krajši podaljšek bolj obremenjen. Glede preseka drotov mi je jasno.Če je podaljšek prekratek, obstaja večja verjetnost, da bo v celoti razvito, kar pomeni, da bo v celoti raztegnjen ali napet. To lahko povzroči stiskanje ali zvijanje kabla, kar lahko vodi do poškodb izolacije ali celo do prekinitev vodnikov znotraj kabla. Poleg tega lahko preveč napet ali zvit kabel omeji pretok zraka, kar lahko povzroči pregrevanje. Zato je pomembno, da izberemo podaljšek, ki je dovolj dolg, da lahko varno uporabljamo, ne da bi bil pretegnjen ali napet.
This forum is running Yetanotherforum.
All content is Copyright® Hyde-Park.si (2007-2023), except where outright stolen.