kekez
  • kekez
  • Newbie Topic Starter
6 months ago
Dost tega dežja. Ne zdržim notri.
Sem šel ravno ven in postrigel eno vrbo skoraj na balin. Glih toliko, da sem se malo preluftal.
Ni glih na balin, ampak 2-metrske veje so šle na pol metra in izgleda zdaj kot en zmodeliran pušpan (kugla na palci).
Tole bi moral držati na tej meri bolj redno, saj sicer izgleda kot eno štrenasto šavje.

Potem sem bil še malo žalosten.
Sicer imam rad pisano trato s travniškim cvetjem (zvončke sem še sam naflancal vmes, da je spomladi pred prvo košnjo vse lepo belo cvetoče), ampak mojo trato napada krvavordeča srakonja in te pa res ne prenesem.
To je sicer enoletna trava, ampak se razmnožuje 100 na uro. Tako da kljub vsakoletnemu odmrtju potem še bolj na novo požene.
Edini strup, ki pa res učinkuje (quinclorac), pa je v EU prepovedan od 2017 (da Slovenije sploh ne omenjam, tu je prepovedan že blažev žegen).
Pred leti sem sicer dobil en štamprle iz ZDA in to je res čudežno. Pobije samo tega vraga, vse  ostalo pusti na miru. Čudež!
Proti temu se potem borim kot vem in znam. Z ognjem, s totalnim strupom (v EU dovoljen, pri nas ne dobiš. Še dobro, da me Italijani, Nemci, Irci, Španci zalagajo), ki naredi luknje (pomori vse). Zdaj bom poizkusil še s protiofenzivo. Naj se trave med sabo stepejo. Bom nametal na kile semena trate, pa naj se stepeta za prostor. Letos je fajn vreme za travo. Škoda, ker se prej nisem domislil tega.

Na vrtu letos poizkusno pridelujem grški fižol (γίγαντες). Sem vrgel v zemljo kar fižole namenjene prehrani. Tole sicer zna biti precej drago (do 10€ za pol kile).
Nič nisem vedel, kaj me čaka. Malo sem prebral, da rabi vsaj 2m prekle. Jaz sem kar z balkona napeljal žice (~5 metrov).
Ni hudič, da je tole že zraslo do vrha in zdaj išče, kako naprej. Jaz ne vem, ali so mi tole podtaknili tiste fižolčke iz pravljice, ki potem zrastejo do drugega sveta nad oblaki 
To sm jest!
kekez
  • kekez
  • Newbie Topic Starter
5 months ago
Včeraj smo na vrtu pobirali del letošnje letine grškega fižola.
Hči je takole ovekovečila nekaj primerkov.

fizol.jpg

Click to View Image8 View(s)



Sicer sem ga prinesel tudi s svojega zadnjega vandranja. Po 9€ za kilo so ga tam cenili.
To sm jest!
Navadni Nimda
4 months ago
Wow, tole je pa porcija! 
ZokiPoki
4 months ago
Sorte grški fižol ni najti nikjer. Verjetno je poimenovan na isti način, kot je ena soseda prinesla debel paradajz z dopusta in so ga potem imenovali "dalmatinec" (kot pasjo pasmo). Ta fižol me spominja na tetovec, ki je doma na jugu, kjer ga sadijo tudi ob koruzi.
 
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
  • kekez
  • Newbie Topic Starter
4 months ago
Sorta je γίγαντες (Fasolia Gigantes, a variety of the Phaseolus Coccineus).
'Fasolia gigantes', a white bean which originated in Greece.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phaseolus_coccineus 
To sm jest!
ZokiPoki
4 months ago
Zanimiv fižol. Meni je pri fižolu najbolj pomemben okus. Po mojem je najboljši sivi cipro, ki je okusen kot zelen v strokih (povsem brez nitk!!!) in kot suhi fižol v zrnju. Jaz sem zadnje dva dni v fazi luščenja suhega fižola in ga bo cca 7 kg. V naših krajih je popularen savinjski sivček, a ga ne priporočam, ker ga pridelujejo nekateri kar poleg hmelja na žičnicah. Tole sem lani poslikal. Hmelj špricajo z atomizerji tudi 10x letno.

sivček.JPG

Click to View Image3 View(s)


 
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Navadni Nimda
4 months ago
Ali veš, če ta hmelj potem pred uporabo splahnejo z vodo, ali vse kar direkt v pir stlačijo?
ZokiPoki
4 months ago
Danes je bil za kosilo izredno dober nizki fižol v stročju, ki se je sadil za krompirjem. Zanimivo pri njem je, da je bilo seme pridelano v Tanzaniji.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
  • kekez
  • Newbie Topic Starter
2 months ago
A je boom efekt uporaben notri pri lončnicah? 
To sm jest!
ZokiPoki
2 months ago
Uporaben je pri lončnicah, še posebno pa pri enolončnicah.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
  • kekez
  • Newbie Topic Starter
2 months ago
Kakšna druga ideja, da se človek reši enega neželenega šavja, ki ga tajnica goji v (pre)bližini?
To sm jest!
ZokiPoki
2 months ago
Koncentriran kis (smrdi), kuhinjska sol. Na KIS so delali poskuse z AdBlue (32,5 % urea) in so bili baje uspešni za plevele za tlakovce. V srednji šoli sem bil v internatu in že itak smo poleg neokusne hrane dobivali občasno "taužnt župo", to je neka godlja z zakuhanim zdrobom. Naša četverica smo sedeli ob velikem oleandru v lesenem koritu. Tam smo zakopavali osovraženo taužnt župo in oleander je crknil. Ravnateljica je potem raziskovala in je ob oleandru v zemlji našla tudi kurje kosti. Bil je strašen kraval.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Navadni Nimda
2 months ago
Originally Posted by: ZokiPoki 

Koncentriran kis (smrdi), kuhinjska sol. Na KIS so delali poskuse z AdBlue (32,5 % urea) in so bili baje uspešni za plevele za tlakovce. V srednji šoli sem bil v internatu in že itak smo poleg neokusne hrane dobivali občasno "taužnt župo", to je neka godlja z zakuhanim zdrobom. Naša četverica smo sedeli ob velikem oleandru v lesenem koritu. Tam smo zakopavali osovraženo taužnt župo in oleander je crknil. Ravnateljica je potem raziskovala in je ob oleandru v zemlji našla tudi kurje kosti. Bil je strašen kraval.

kekez
  • kekez
  • Newbie Topic Starter
2 months ago
Sečnina je sicer dušikovo gnojilo. Morda je edino koncentracija premočna za direktno apliciranje in zato umori kakšno zelenje.
Podobno kot bi kakšen sladkosned doživel konec v slaščičarni zaradi prenajedanja.
To sm jest!
This forum is running Yetanotherforum.
All content is Copyright® Hyde-Park.si (2007-2023), except where outright stolen.