ZokiPoki
7 months ago
Sreda je in sem brez kuharice. Ob sredah pečem pizzo. O pizzah je cela znanost na YT, vsak pa si mora ustvariti svojo aplikacijo glede na hardver, ki ga ima. So pa nekatere stvari generalne, zato podajam nekaj nasvetov:
1. Testo za pico mora biti mehko, zaradi česar trpi popolna okrogla oblika, ko pizzo z loparjem vsajamo v grelno telo.
2. Začetna temperatura naj bo 300 st.C, ki jo po 3 minutah znižamo na 230. Tako nam pica buhne in dobi mehko strukturo in hrustljav obod.
3. Da se nam olive med vsajanjem v grelno telo ne zakotalijo, jih prerežemo na pol in polagamo z ravnim delom navzdol.
4. Origano dodamo šele pri serviranju, saj bi se med peko razdišal.
5. Testo si pripravim tako, da 1/4 porabim takoj, ostalo pa razdelim na 3 krogle, ki se zamrznejo v vrečkah in odmrznejo pri novi uporabi.
6. Podobno zamrznem mocarelo, po 10 posameznih pakiranj, ki se pred uporabo (seveda) odmrznejo.
7. Če kot začimbo uporabimo česen, kraški šetraj, kapre ali slično, jih lahko vmešamo v šalšo, ko se malo ohladi po tenstanju.

Evo, današnja dobrota- ni vse v lepoti ampak tudi v značaju:

pizza1.jpg

Click to View Image4 View(s)


 
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Navadni Nimda
7 months ago
Razen JAJCA, moram pohvalit, ker do sem diši! 

Točka #4: dobra šola!
Točka #5: kako odmrzneš testo?
Točka #6: predpostavljam, da če je ribana Mozarella, da lah tud zmrznjeno gor daš?
ZokiPoki
7 months ago
Testo se oblikuje v krogle, ki se rahlo pomažejo z oljčnim oljem, vtaknejo v zip vrečke in vstavijo v zamrzovalnik. Ko pečem pizzo, dam testo na sobno temperaturo in po cca pol ure iz vrečke na krožniček. Bolje je, da zamrznjeno mocarelo v koščkih odmrzneš na cedilu, da odda tekočino.

 
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
7 months ago
Sem nekoč, ko sem se še basal s tem, precej truda vložil v tisto jajce.
Težava je, če ga daš gor prezgodaj, ni nič od njega. Vse preveč zatrdi ali se še zažge.
Če ga daš prepozno, lahko delno ostane še sluzasto.

Na splošno sem v mladih letih diplomiral s teh jajc na oko. 
Nikakor, da bi bili po mojem okusu. To je, da beljak dobi naokrog že malo skorjice, rumenjak ostane čisto tekoč, sluzi pa ne sme biti.
Potem sem nekaj časa delal tako, da sem ga na hitro zapekel, da je bil beljak v redu, potem pa še za pol minute v mikrovalovko, da sem se znebil sluzi.
Potem mi je nekoč sodelavec dal svoj nasvet, ki ga uporabljam še danes. Uporabim malo več olja in med pečenjem pri strani z žličko jemljem vrelo olje in ga polivam čez jajce.
Zakaj ne bi človek zakompliciral, če je mogoče? 
To sm jest!
ZokiPoki
7 months ago
Uporabi pokrovko.
 
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
7 months ago
Tudi do sem preizkusil, pa pride kuhano.
To sm jest!
Silence
7 months ago
Ti pejt v Orle  (Tenetiše) na pico. 
Froggy's world
ZokiPoki
7 months ago
Sedem razlogov, zakaj pripravljam pizzo doma:

1. Tisti čas, ko se odpravljam od doma in čakam v piceriji, je pizza že na mizi.
2. Picerije ne poznajo začimbe kraški šetraj.
3. Picerije šparajo z olivami in je treba ekstra prosit za kaj več.
4. Picerije uporabljajo običajno mocarelo, doma imam brezlaktozno mocarelo na zalogi.
5. Moja pizza je vsaj tako dobra kot naročena, če ne še bolj.
6. Odpade bojazen, da mi nezadovoljni picopek pljune na jed.
7. Marsikje pripravljajo preveč slano pizzo za moj okus.

Razlog, da je domača pica cenejša, sploh ni pomemben. Če že grem, potem grem na morsko pico, ki pa si jo bom začel pripravljati doma, ko nabavim zalogo šrimpekov in ostale morske mrgolazni.
 
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
7 months ago
Originally Posted by: Silence 

Ti pejt v Orle  (Tenetiše) na pico. 



Sam res. Tam pa nisem bil že 100 let.
Nazadnje sem nekaj naročal domov v času covid zaprtij.
Kolikor se spomnim, je lokal ena luknja, ampak na FB in okrog se pa hvalijo orng, kakšne postopke in sestavine uporabljajo.
Zato vsake toliko želim iti tja na pokušino, pa me femili povozi, da so tiste rovte preveč bogu za ritjo.
To sm jest!
ZokiPoki
7 months ago
Odkar so predvajali Mystic Pizza (1988), hoče vsak vaški packon prodajat neko pico s skrivnostno recepturo.  Pri tem lahko sumimo, da uporablja kakšne neželene sestavine. Enkrat sva šla z mojo kuharico na morsko pizzo v Slovenski Bistrici. Sreča, da imamo doma 2 cekreta. Edini važen faktor je vroča podlaga in ustrezna moka. Ostalo delaš po svojem okusu. Na YT je miljon videov o pripravi. Ne bom pozabil pizze iz Firenc: paradajz, začimbe in bivolja mocarela. In basta. Tudi pri nas se včasih dobi ta sir.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Silence
7 months ago
temle   je bilo govora.   Lohk tud naročiš z veganskim sirom, če maš z laktozo probleme. 
Froggy's world
ZokiPoki
7 months ago
Originally Posted by: Silence 

temle   je bilo govora.   Lohk tud naročiš z veganskim sirom, če maš z laktozo probleme. 


Pogledal.
Laktoza ni problem, enostavno poješ zraven tabletko laktaze. Ni pa laktoza alergen, kot napačno navajajo. Me pa zelo moti, da so napake na spletni stran, ki je namenjena javnosti:
stanina, Melanzane, Decorino (ovčji sir), stanina iz svinjskih ličk, ekstra deviško pljčno olje...
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
7 months ago
Ni problem laktoza. Spomnil sem se, eni člani naše femili nočejo jesti glutena in take ponudbe Orli nima. 
Menda bomo imeli v soboto catering pica dan. Si bom jaz omislil eno od Orlov. Ostali naj se pa po svoje rihtajo. 
To sm jest!
ZokiPoki
7 months ago
Eno je, če nočejo jesti glutena iz neke kaprice, drugo pa je celiakija. Za one prve bi lahko tudi picerije pripravljale, za tadruge pa nikakor, razen če delajo izključno za celiakaše.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
ZokiPoki
6 months ago
Danes je na vrsti morska pizza. Zmrznjene morske sadeže dam v mikrovalovko, da se obenem še malo skuhajo. Kapre in origano se potrosi po serviranju.

slike pa ne morem naložit.
morska.jpg

Click to View Image9 View(s)


Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
kekez
6 months ago
V naši bajti morska hrana biološko nižja od vretenčarjev sodi v isto kategorijo kot hrošči in črvi. 
To sm jest!
ZokiPoki
6 months ago
Kar pa ne pomeni, da jih ne kaže podpeči. slike ne morem naložiti
hoby.JPG

Click to View Image10 View(s)


Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
Navadni Nimda
6 months ago
Neki je "čudn" s temi slikami. Če kliknem, se naloži v download folder in je treba odpret od tam. 
ZokiPoki
6 months ago
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Neki je "čudn" s temi slikami. Če kliknem, se naloži v download folder in je treba odpret od tam. 



To je že višja stopnja: nekaj med 0 in 1.
Živela komunistična partija! Živel Josip Broz Tito! Živela Jugoslavija!
deležnik
6 months ago
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Neki je "čudn" s temi slikami. Če kliknem, se naloži v download folder in je treba odpret od tam. 



Uno zadnjo je posnel še pred gospodarsko krizo s temle.

UserPostedImage
This forum is running Yetanotherforum.
All content is Copyright® Hyde-Park.si (2007-2023), except where outright stolen.