kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
Pokorno javljam, da se je Pošta Slovenije spet nepotrebno vtaknila v moj paket, kjer so bile vse dajatve že ustrezno poravnane ob nakupu.
Za nepotrebno storitev so mi zacolali 3 evre in pol za paket vreden 5€. Se pravi gladkih ~70%.

Zdaj se sprašujem. Ali je morda že blizu čas, ko nas bo policaj ustavil v prometu in nam naprtil 5€ za plačilo stroškov preventivnega postopka?
Bomo kmalu doživeli, ko bomo prišli h komu na obisk in nam bo ta zaračunal 2€ stroškov odpiranja vrat?
To sm jest!
Faust
a month ago
Meni se to redno dogaja, pri malih pošiljkah, češ "who gives a fczk", ampak EBAY bi lah to poštimal z našimi partizanskimi odredi, pardon carinskimi organi. Mislim, ne verjamem, da je to vse skup samo zaradi nesposobnosti PTT Yugoslavije, alkwa so že?! 
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
Meni se to ne dogaja, ker mi večino zadev lifrajo druge pošte, ki so pošte-ne.
To sm jest!
Navadni Nimda
a month ago
Originally Posted by: kekez 

Meni se to ne dogaja, ker mi večino zadev lifrajo druge pošte, ki so pošte-ne.

A je govora o  Sloveniji?

Po mojih izkušnah, lahko sicer posredovanje Pošte Slovenije zavrneš in zahtevaš, da ti dodelijo drugega špediterja za izvedbo carinskih formalnosti. 
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
Zadnje čase mi večji del stvari od zunaj v EU zlifra madžarska pošta. Oni tudi normalno ugotovijo, da so zadeve plačana, ne da mene pri tem cukajo za rokav.
Potem gre naprej kot notranja pošiljka in naša pošta ne izvaja postopkov, ampak samo dostavo.
To sm jest!
Navadni Nimda
a month ago
Ja, se mi je zdelo, da imaš neki spešl. Za navadne ljudi je verjetno najemanje kaseljca v drugih državah EU overkill.
deležnik
a month ago
Ne gre za nič posebnega. Vse pošiljke iz Aliexpressa pridejo do nas preko Madžarov.

Quote:

Cainiao Smart Logistics Network announced on Monday the launch of its Budapest distribution center, to enhance cross-border parcel shipping efficiency between China and Hungary. It will also enable consumers in Central and Eastern Europe to shop more easily on the platform, Cainiao said.
"The launch of the Budapest distribution center marks the further improvement of Cainiao's global parcel network in Central and Eastern Europe. It will also play a greater role in the upcoming Double 11 Global Shopping Festival, helping domestic products go overseas, and delivering Chinese parcels more efficiently to our overseas consumers," said Davis Zhao, head of Global Solutions for Cainiao's Export Logistics.
Cainiao, the logistics arm of China's internet giant Alibaba Group, said it will continuously invest in overseas infrastructure in order to upgrade logistics and distribution abroad. The company is also committed to exploring new regional markets, and offering localized cross-border logistics solutions, added Zhao.
On May 2021, Cainiao launched its first direct cargo route from Zhengzhou, the capital of central China's Henan province, to Budapest, allowing for the delivery of parcels in as little as 10 days. In addition, Cainiao has created a digital customs clearance system with local logistics providers. This facilitates the digitization of data such as order, payment, and logistics information, in order to enable rapid customs clearance. http://english.scio.gov.cn/m/beltandroad/2021-10/26/content_77833329.htm 
Navadni Nimda
a month ago
Ja, to je prava rešitev. 
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
Večina Aliexpresa gre že nekaj časa prek madžarske pošte, ampak tudi paket, kjer je vskočila naša, je bil od Aliexpresa. Očitno ni zaprmej pravila, kako tole bo.
Trenutno imam na Aliexpresu v prihajanju okrog 50 pošiljk. Enih 10% jih lifrajo razne NL, JP, CN, ... pošte in bo lahko na koncu jajc, ko pride so SI.
Predvsem pri CN pošti se mi zdi, da na koncu radi naši pristavijo svoj piskrček.

Madžarska dela očitno bulk. Vse skupaj v večjih količinah lifrajo v neko svoje skladišče in tam prepakirajo in individualno pošljejo naprej. Na paketih namreč piše, kot da so prišli iz Budimpešte. Zato tudi niso možni postopki za vsak paketek posebej. Madžari so očitno tole dobro zoptimizirali. Sicer je pa neumno, če se Aliexpres drži pravil, potem dodatno izvajati kontrolne postopke pri posameznih pošiljkah.
Pri ostalih poštah gre očitno vsak paket posebej 1:1 od prodajalca do kupca. Na paketu so namreč originalne kitajske nalepke.

Za tavelke pošiljke (>150€) je to še logično. Tam se ob nakupu DDV ne plača in se na koncu izvede postopek za odmero.
Najbolj mi gredo na živce eBay in Amazon, ki vnaprej za postopek odtegnejo import fee kar zraven cene ponavadi v pavšalu 25%. Tega mi potem naši davkarji ne priznajo kot vstopni davek (ni nikjer eksplicitno tako navedeno) in si ga ne morem pokvitati (če kupujem na firmo). Za potrošnike (fizične osebe) je pa tako bolj komot, saj nimajo postopka.
To sm jest!
Navadni Nimda
a month ago
Na paketu je navedena IOSS številka ... prek te morajo narediti vpogled v carinsko bazo podatkov, kjer se na osnovi številke paketa, IOSS in imena naslovnika, točno vidi, koliko in kdaj je bilo odvedeno za DDV.

Naši samo rabijo nekoliko več časa, da pogruntajo postopke, ki so predpisane z EU direktivami in prenešene v SLO zakonodajo. Šele nato lahko sestopijo z Drevesa. Upajmo, da ne bo to trajalo vse dokler "zavest ne bo dovolj razvita"! 
Navadni Nimda
a month ago
#breaking

Evo, danes dobil pošiljko (20x 33nF polyester capacitors, 100V, 5% tolerance) v vrednosti $2,70. Naročil pred 10 dnevi prek EBAY, prodajalec je from China. Plačal $1,30 shipping, ter 22% DDV.

Kar me je presenetilo je, da je zadeva tukaj prej kot v enem mesecu, ter da je bil paketek poslan nekje iz Belgije. Kar pomeni, da so na zakonit način uredili vse glede carinskega sprejema v EU ter odvedli DDV za slovenaćke politične zajedalce. 

Tule se vidi, kako se pošteni trgovci trudijo, da zadržijo stranke - z odlično storitvijo. Naša PTT služba je spet ostala brez posla. Nihče več ne naseda njihovim Balkanskim poduhvatom. Ni čudno, da jih ne kupijo grdi tuji kapetalisti
deležnik
a month ago
Naročeno 27. marec:

2023-04-06 16:12
GMT+8
Delivered
Package delivered
2023-04-06 13:20
GMT+8
Out for delivery
Out for delivery
2023-04-05 23:45
GMT+8
[SI]Arrived at local delivery center
2023-04-03 18:00
GMT+8
Received by local delivery company
2023-04-02 16:27
GMT+2
Clearing Customs
Import customs clearance complete
2023-04-02 16:27
GMT+2
Departed from customs
2023-04-02 15:21
GMT+2
Import customs clearance started
2023-04-02 15:20
GMT+2
Arrived at customs
2023-04-02 13:09
GMT+1
Arrived in transit country/region
2023-04-01 04:03
GMT+1
Arrived at linehaul office
2023-03-31 19:54
GMT+8
Departed from departure country/region
2023-03-31 08:00
GMT+8
Leaving from departure country/region
2023-03-30 15:12
GMT+8
Export customs clearance complete
2023-03-30 14:42
GMT+8
Export customs clearance started
2023-03-29 10:23
GMT+8
Arrived at departure transport hub
2023-03-29 01:29
GMT+8
[Fenggang Town]Departed from sorting center
2023-03-28 19:45
GMT+8
[Fenggang Town]Processing at sorting center
2023-03-28 17:20
GMT+8

 
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
Mene je najbolj presenetilo nekoč (sploh ne vem, če smo že bili v EU) popoldne ob 17h sem naročil ene CDje iz Dublina. Drugi dan zjutraj ob 9h so me čakali na mizi.

Enkrat naslednjič sem pa sam pripomogel k hitri dostavi. Nujno sem rabil eno matično ploščo iz ZDA in sem zato vzel najdražjo in najhitrejšo možno varianto dostave.
V petek sem naročil in že čez 1 uro sem dobil zahtevek za carinjenje. Plošča pa je prispela potem v torek.

Najpočasneje pa je bilo, ko sem s Kitajske naročil litijeve akumulatorje 15 kWh, ene 100 kil je bilo tega.
Da sem jih prejel je trajalo malo manj kot eno leto. Vmes so bili 2x vrnjeni pošiljatelju. Zadnje pošiljanje je šlo potem z vlakom 4 mesece na poti. Nobenih carinskih postopkov ni bilo.
To sm jest!
deležnik
a month ago
Originally Posted by: Navadni Nimda 

Ja, to je prava rešitev. Orban sklepa posle s Kitajsko in Rusijo, ZDA pa razlgaša za največjega nasprotnika.

https://www.nbcnews.com/politics/national-security/hungary-prime-minister-calls-us-adversary-leaked-documents-rcna79367 
Navadni Nimda
a month ago
Orban ga serje občasno, ja. 
Navadni Nimda
a month ago
Danes je nova sorta pošiljke prišla prek Pošta Slovenije. Je v skladišču (paketa nisem še dobil), ampak so pa zalaufali postopek. Za razliko od prejšnjih paketov, je tokrat napisano v sporočilu Pošte, da DDV je plačan. Torej korak naprej, ko tega še niso imeli poštimanega. Ni pa nujno, da je bil v preteklosti "krivec" za to naš. Lahko je bil tudi Kitajski dobavitelj, ki ni imel še vsega poštimanega glede označevanja paketa. (IOSS številka po mojem ne sme imeti zvezdic, ampak vse cifre, da jo naši potem najdejo v carinski bazi RSlovenije.)

Res pa je, da je tole carinsko posredovanje ene €3,75, kar pomeni, da so paketi male vrednosti procentualno mnogo dražji za nas končne uporabnike. A vseeno se denarno bolj splača, kot direkt naročanje z nemškega Amazona, ker je poštnina mnogo dražja, kot s Kitajske. 
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
No saj. Zakaj sploh postopek in stroški, če je vse plačano?
Poleg tega ti tiste 3 evre i kusur ponudijo samo za 24 ur. Če ga zamudiš, je potem dražje.
Parkrat sem teh 24 ur že dobil (nalašč?) v neprimernem terminu in sem ga zamudil.
To sm jest!
Navadni Nimda
a month ago
Pri velikem številu pošiljk, je tisto posredovanje velik denar. Zato se naši počasneži ne bodo dolgo pasli na tem pašniku. Prosti trg vedno najde elegantnejšo & dobičkonosnejšo rešitev. Torej kvalitetnejšo & cenejšo za končnega uporabnika. 
deležnik
a month ago
Sem zadnjič bil čisto malo pred tem da odpošljem nekaj z GLS preko njihovih omaric, pa sem na koncu ugotovil da je Pošta za par centov cenejša.
kekez
 • kekez
 • Newbie Topic Starter
a month ago
Prekleti Kitajci.
Kupujem mikroSD. Itak zanemarljive velikosti in teže.
Cena dobra 2€ za 128GB za kos. Use ukp nč.
Ampak Kitajc mi da za free shiping max 2 kosa. Potem se začno pa nabirati shiping stroški. Itak sem po taki ceni hotel vsaj 10 kosov. Ob tem bi dal še protivrednost dveh za šiping.
Kje je logika, da preferirajo male nakupe? Pri artiklih, kjer 2 ali 10 ni neke razlike?
To sm jest!
This forum is running Yetanotherforum.
All content is Copyright® Hyde-Park.si (2007-2023), except where outright stolen.